Înșelătorie în numele Poștei Române. Nu deschideți aceste mesaje!

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unor noi tentative de fraudă cu SMS-uri trimise în numele Poștei Române.

După ce, în urmă cu câteva zile, românii au primit mesaje ce păreau a fi trimise de către Poșta Română, acum infractorii cibernetici lansează un nou atac.

Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra faptului că oamenii trebuie să fie atenți la mesajele pe care le primesc și la conținutul acestora.

„Vrem să vă aducem în atenție câteva exemple recente raportate de către utilizatori, în care atacatorii trimit sms-uri în care pretind a fi Poșta Română. SMishing-ul reprezintă o formă de fraudă similară cu phishing-ul, dar este realizată prin intermediul mesajelor text (SMS)”, arată specialiștii DNSC, potrivit Mediafax.ro.

Potrivit experților, infractorii trimit mesaje text care par să provină de la o sursă de încredere, cum ar fi o companie de livrare.

Mesajul conține un link care, odată accesat, direcționează victima către un site web fals, unde infractorii pot colecta informații legate de contul bancar, date de autentificare și informații personale.

„Vorbim despre un site-clonă care poate arăta similar cu site-ul legitim al companiei în numele căruia pare a fi trimis mesajul (ex: Poșta), dar are denumire diferită și este controlat de atacatori”, transmite DNSC.

Mulți români s-au adresat deja Poștei Române, pentru că au accesat și introdus date personale, după ce au primit respectivele mesaje text.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Cum procedezi, în cazul în care te afli în această situație

Specialiștii recomandă următoarele lucruri:

În primul rând, gândește logic! Dacă citești cu atenție mesajul, nu ar trebui să acționezi în grabă.

Nu apăsa clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute.

Nu apela numerele de telefon primite și nu răspunde la astfel de mesaje suspecte

Nu furniza niciodată informații sensibile prin SMS

Instalează un software antivirus pe dispozitivul dumneavoastră. Te poate ajuta în momente de neatenție

Atenție mai mare la mesajele text care îți solicită să acționezi imediat sau să furnizezi date de urgență

În cazul în care ai fost victima unui atac de smishing, specialiștii recomandă să contactezi imediat banca, în cazul în care ai furnizat date de card sau date de autentificare la contul tău. De altfel, o altă idee bună este să schimbi parolele pentru acele conturi online ale căror date le-ai furnizat, după accesarea unor astfel de link-uri înșelătoare, potrivit Romania TV care ziteaza Mediafax.ro.

Zeci de medici rezidenți au activitate la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani. Manager: Avem colegi care fac gărzi pe secțiile spitalului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *