FOTO Cunoscut scriitor și gazetar botoșănean, crescut la casa de copii, cetățean de onoare al comunei sale natale

Cunoscutul scriitor și gazetar botoșănean, Viorel Ilișoi, a devenit cetățean de onoare al comunei sale natale, Albești. Distincția i-a fost conferită în cadrul celei de a XXXIII-a ediție a „Șezătorilor iernii” organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.

La evenimentul care a avut loc, sâmbătă, au participat autorități locale, parlamentari, precum și scriitorii botoșăneni: Gellu Dorian, Nicolae Corlat, George Luca, Dumitru Necșanu, Cezar Florescu Ciobîcă, Mircea Oprea, Ovidiu Petcu, Constantin Bojescu, Mihai Babei.

Ziarist pe stil vechi, așa cum îi place să se autointituleze, Viorel Ilișoi este cel mai important reporter plecat de pe meleagurile noastre. Cu un stil inconfundabil, Viorel Ilișoi s-a impus în presa națională și în literatura contemporană cu cărțile sale de reportaje”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, care a participat la eveniment.

Copiii din cadrul Ansamblului artistic „Vatra satului”, pregătiți de instructorul coregraf Nicolae Ciocan și solistelor Iustina Lipovanu și Oana Bejenaru, au recreat atmosfera satului tradițional, alături de colaboratorii și reprezentanții Centrului de Creație: Daliana Bejan, Mariana Ichim Hodan, Ana-Maria Zvâncă, Ionela Prîsniac și Aura-Maria Adiaconiței.

Născut la 13 februarie 1968, la Ringhilești, județul Botoșani, Viorel Ilișoi a crescut la casa de copii din Trușești, pe malurile Jijiei. Debutează ca ziarist în primele zile ale anului 1990 și scrie, pe rând, la Atitudinea (1990-1991), Timpul (1991-1998), Național (1998-2003), Cotidianul (2004-2009) și Jurnalul Național (2009-2014); mentor la ziarul „Viața liberă” din Galați (oct. 2014 – mai 2015). În 2013 înființează asociația Grupul Reporterilor Independenți. În prezent deține și coordonează Editura GRI.

În 1992 devine primul ziarist român postdecembrist condamnat pentru delict de presă, fiind condamnat definitiv la 3 luni de închisoare, cu executare, pentru pamfletul „Saddam Hussein se ascunde la Botoșani”. Faptul este trecut sub tăcere în țară, dar scandalizează presa internațională și aceasta va duce la eliberarea sa după doar 19 zile de închisoare. În 2011 va începe publicarea  în  Jurnalul Național, în foileton, a romanului „Paișpe”, inspirat din această experiență (57 de episoade). Vezi aici cariera ziaristului botosanean.

Google New Urmareste-ne pe Google News

 

One thought on “FOTO Cunoscut scriitor și gazetar botoșănean, crescut la casa de copii, cetățean de onoare al comunei sale natale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *