Spitalele din România au început pregătirile în caz de război. Raed Arafat: „A fi pregătit este un lucru obligatoriu. Creștem la stocuri, la pregătire, la materiale sanitare”

Statele membre NATO, inclusiv România, își pregătesc sistemele sanitare în caz de război. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat de ce pregătirea pentru un asemenea context e obligatorie.

Raed Arafat spune că, în eventualitatea unui război, orice spital civil va ajunge, în cele din urmă, să primească răniți, militari sau civili.

Întrebat dacă România este pregătită la acest moment pentru un astfel de scenariu, Raed Arafat a declarat, la Digi 24: „Mai este de lucrat pe sistem, mai este de lucrat pe partea de capacități, mai este de lucrat pe partea de capacități de terapie intensivă, mai este de lucrat pe partea de capacități chirurgicale. Este mult de lucrat și aici. Să știți că se lucrează, nu numai în România. Se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din țările membre NATO pentru a face față unei eventuale situații de conflict.

Chiar dacă toată lumea spune că acest lucru este foarte puțin probabil și că nu trebuie să ne speriem, da, așa este, dar a fi pregătit este un lucru obligatoriu. Și anul trecut, nu este niciun secret că s-a ținut la NATO o întâlnire a grupului întrunit de sănătate, care este un grup pe care am onoare să-l coordonez de câțiva ani. S-a discutat despre necesitatea ca sistemele să fie mai pregătite, cu viziune spre accidentele colective, indiferent de cauza lor, spre a primi un număr mare de accidentați, că vin din altă țară, că vin din țară, dacă vin din cauza unui conflict sau vin din cauza unei catastrofe, oricum trebuie să fim pregătiți.

Deci pot să spun că mai avem încă, dar creștem, creștem la stocuri, la pregătire, la materiale sanitare. Recent am luat un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical și de detecție și de monitorizare pe partea de chimic, biologic și radio-nuclear. Un stoc pe care noi îl creăm în România în numele Uniunii Europene și sunt alte țări similare nouă care au luat astfel de sume ca să facă aceleași lucru. Astea toate cresc nivelul de pregătire”. potrivit RomaniaTV

Google New Urmareste-ne pe Google News

 

Ce suspendare a primit jucătorul eliminat de la FC Botoșani în meciul cu FCSB. Becali: De vină a fost femeia de la VAR. Se alege praful când femeia arbitrează bărbatul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *