Botoșaniul, printre județele cele mai sărace. Unde o duc cel mai bine românii

In ultimele doua decenii, tara a inregistrat progrese remarcabile in ceea ce priveste cresterea economica, ajungand la un PIB per capita la paritatea puterii de cumparare (PPC) de 76% din media Uniunii Europene, o performanta comparabila cu Ungaria si superioara Greciei, Letoniei sau Croatiei, scrie manager.ro. Cu toate acestea, o analiza detaliata la nivel de judet dezvaluie o realitate mult mai complexa, marcand Romania ca un teritoriu al extremelor.

Bucuresti, capitala tarii, domina clasamentul ca fiind cel mai bogat judet, cu un PIB per capita la PPC de peste 260% din media UE, ceea ce il face de peste doua ori si jumatate mai prosper decat media europeana. In contrast, Vaslui, situat la celalalt capat al spectrului, este de aproape sapte ori mai sarac decat capitala, evidentiind un decalaj economic profund intre diferitele regiuni ale Romaniei.

Interesant este ca, desi Bucurestiul se mentine in fruntea clasamentului, Clujul a inregistrat o crestere economica impresionanta in ultimii 20 de ani, depasind judete precum Ilfov si situandu-se imediat dupa capitala. Aceasta ascensiune reflecta un dinamism economic care contrasteaza cu ritmul mai lent de dezvoltare observat in judete precum Covasna, Galati, Vrancea si Bacau.

Dezechilibrul fiscal este o alta problema notabila in unele judete, inclusiv Botosani, Salaj, Vaslui, Vrancea, Valcea si Teleorman, care depind in mare masura de transferurile de la bugetul de stat. Aceasta dependenta subliniaza vulnerabilitatile sistemice si politicile locale care pot influenta negativ autonomia si dezvoltarea economica a acestor regiuni.

In contrast, judete precum Arges, Brasov, Cluj, Constanta, Ilfov, Sibiu si Timis demonstreaza o tendinta de crestere a autonomiei financiare, prin imbunatatirea colectarii veniturilor proprii si prin implementarea de programe de dezvoltare economica. Curtea de Conturi a Romaniei a evidentiat, de asemenea, o preocupare insuficienta din partea autoritatilor locale de a exploata veniturile potentiale din activitatile economice si din valorificarea patrimoniului public si privat.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Din categoria botoșăneni cu care ne mândrim! Un tânăr din Botoșani a contribuit la crearea efectelor speciale ale celor mai cunoscute filme din lume

One thought on “Botoșaniul, printre județele cele mai sărace. Unde o duc cel mai bine românii

  1. sa mutumim la politicienii de doi bani care nu au fost in stare sa aduca investtii mari la Botosani molie se lauda ca taia panglici la Kaflnd si mall fabrici de confectii unde slariile sunt de 2000 lei ! RUISNE POLITICIENII BOTOSANENI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *