FOTO Cât de spectaculoasă este natura! Imagini de vis surprinse în județul Botoșani

Spectacolul naturii nu trece observat nici în județul Botoșani. Exploratorul Ionuț Haidău reușește să organizeze diverse excursii în cele mai frumoase locuri din județul nostru. Așa cum a descoperit și dealul Bolohani.

Râul Bahlui izvorăște din masivul deluros platforma Bolohani, prin unirea unor pâraie mici – cu debit nepermanent de apă și se varsă în râul Jijia, lângă Chipereşti. Pe teritoriul județului Botoșani, cursul superior al râului Bahlui străbate comunele Tudora și Frumușica.

Are o albie minoră adâncă (de la -1 m la -3,5 m) și lată de 4-5 m, meandrată, săpată în orizonturile dure (gresie şi calcare oolitice)

Suprafețe însemnate din zona izvoarelor Bahluiului sunt acoperite de depozite mai tinere, formate în urma distrugerii unor depozite mai vechi, în funcţie de acţiunea factorilor de eroziune şi transport externi. Pe aceste depozite, izvoarele pârâului Bahlui formează, prin eroziune, cheile, unul dintre locurile cele mai sălbatice si frumoase din județul Botoșani.

Parcurgând albia prin chei observăm pereți alcătuiți din gresii nisipoase, în care timpul a creat modele uimitoare. Din loc in loc la baza acestor pereți cu aspect de chei se întâlnesc formațiuni fosiliere care s-au desprins din masa mare a pereților. Urcând spre izvoare peretele începe să se stratifice. Datorită eroziunii, în gresia nisipoasă s-au format mici surplombe – care măresc spectacolul naturii. Puțină lume știe că râul Bahlui izvorăște din judetul Botoșani și în curgerea sa spre acumularea Pârcovaci și mai apoi în județul vecin Iași, traversează un relieful variat, brăzdat de văi adânci, cu versanţi abrupţi, coaste puternic înclinate şi platouri formând mici cascade si peisaje paradisiace. Prin văile înguste cu aspect de chei sunt mici cursuri de apă care pe alocuri curg în cascade”, spune Ionuț Haidău.

Foto: Ionut Haidau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *