Consultațiile la medicul de familie vor fi contra cost, începând cu 1 februarie. Vezi prețurile!

Foto: GettyImages

Consultațiile la medicul de familie vor fi taxate. De la 1 februarie 2024, consultațiile la medicul de familie vor fi contra cost. Hotărârea drastică a fost luată în urma tensiunilor dintre medicii de familie, specialiștii din ambulatorii și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Această schimbare va lovi direct în pacienți, care vor fi nevoiți să plătească pentru fiecare consultație. Se estimează că o consultație la medicul de familie ar putea costa cel puțin 40 de lei, în timp ce o vizită la un specialist din ambulatoriu ar putea ajunge la 50 de lei sau mai mult.

Medicii din ambulatoriile de specialitate și medicii de familie au anunțat că nu vor mai încheia acte adiționale cu cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deci consultațiile și serviciile medicale ar putea fi plătite de pacienți, potrivit antena3.ro.

Într-un ambulatoriu de specialitate, consultația ar urma să coste cel puțin 50 de lei, însă depinde de specialist. În cazul unor investigații medicale, consultațiile ar putea depăși sute de lei.

Andra, tânăra moartă în accidentul de la Botoșani, „iubea cu disperare cățeii”. „Era extraordinar de deșteaptă și un om cu un suflet cum rar găsești”

Medicii de familie au primit promisiuni că veniturile vor rămâne la fel până la 30 iunie

În cursul rundelor de consultări și negocieri pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate le-a avut joi, 18 ianuarie 2024, cu reprezentanții medicilor de familie, părțile au convenit ca pentru semestrul I al anului 2024 să se mențină atât valorile punctelor per capita și pe serviciu din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate cât și suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023.
Aceste valori sunt: pentru punctul per capita : 12 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 8 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 4,5 lei.  De asemenea, suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi: 6000 lei.
La consultările și negocierile care s-au desfășurat on-line, conform calendarului anunțat la începutul săptămânii, au participat reprezentanți ai organizaţiilor patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din asistența medicală primară, cea ambulatorie de specialitate, din medicina dentară și din asistența medicală spitalicească, precum și ai Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România și Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, transmite printr-un comunicat CNAS. Zeci de medici de familie din județul Botoșani au protestat joi în stradă, nemulțumiți față de bugetul alocat medicinei de familie.

Zeci de medici de familie din Botoșani, protest în stradă

Peste 60 de medici de familie și asistenți medicali de la cabinetele acestora au protestat, joi, în stradă, în semn de nemulțumire față de decizia guvernanților de a micșora tarifele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Ei au pichetat sediul CAS Botoșani, purtând în mână pancarte cu mesajele: ”Solicităm plata restanțelor pentru lunile octombrie și noiembrie și decontarea la zi a serviciilor validate!”, ”Acces la servicii medicale pentru asigurați!”,Retragerea actelor normative care diminuează veniturile medicilor de familie și a celor din ambulatoriul de specialitate”.

Protestatarii au depus un memoriu la CAS Botoșani, după care au mers în marș către Instituția Prefectului,

Medicii spun că nu le-au fost decontate în totalitate serviciile prestate anul trecut, acestea fiind plătite în proporție de 80%.

”Problema va fi din luna februarie, dacă nu se va face nicio modificare în ceea ce privește punctele. Va fi dificil și pentru noi, și pentru pacienți că, deși sunt asigurați și trebuie să beneficieze de toate serviciile prevăzute în legislație și de drepturile lor, noi va trebui să avem grijă și de noi. Dacă nu se rezolvă problema, nu o să semnăm contractele. Vor fi probleme cu pacienții, că UPU nu tratează bolnavi cronici, UPU nu dă rețete, nu dă bilete de internare în altă parte”, a declarat medicul Paul Șerban, președintele Asociației Medicilor de Familie Botoșani.

Medicii de familie solicita retragerea actelor normative de pe site-ul CNAS, postate in Transparenta decizionala. Ei spun că vor continua protestele alături de colegii din țară și săptămâna viitoare.

One thought on “Consultațiile la medicul de familie vor fi contra cost, începând cu 1 februarie. Vezi prețurile!

  1. Mdaaa au gasit o alta cale de a ne buzunari in orice fel si chip ! cand au vazut ca ii aresteaza si nu mai tine au schimbat tactica !
    tot platim !
    deacum si spagi dar si plata la consultatie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *