Vești bune pentru bătrâni. Cresc pensiile și până la 900 de lei. Ministrul Muncii a făcut calculele

Vești bune pentru unii pensionari! Bătrânii vor avea parte de o creștere a pensiei cu până la 900 de lei, după majorările care vor avea loc anul viitor, a anunțat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu a transmis că unii pensionari se vor bucura de o creștere a pensiei cu până la 900 de lei, după majorările care vor avea loc în 2024.

Ministrul Muncii a dat şi un exemplu. Astfel, a luat cazul unei românce tehnolog de utilaje, cu un stagiu de cotizare de 30 de ani şi 9 luni şi o pensie de 1657 de lei în prezent, ea va avea, după creşterilor din ianuarie şi septembrie, 900 de lei bani în plus.

Suma este formată din majorarea de 13,8%, numărul de puncte realizat, stagiul de cotizare.

În primul rând este foarte important ca românii se știe cum se calculează numărul de puncte. Haideți să luăm exemplul. Acesta este o femeie tehnolog utilaje, cu stagiu de cotizare contributiv 30 de ani, 9 luni și 7 zile. De la ce pensie pornește în ianuarie 2024. Această femeie a avut astăzi 1.657 lei pe lună, datorită majorării de 13,8% va avea 1.886 de lei, la 1 ianuarie 2024. După aceea, la recalcularea din septembrie ajunge la o pensie de 2.503 lei, adică o creștere de aproximativ 600 lei.

Este foarte important să știe românii cum se formează numărul total de puncte. Numărul total de puncte se formează din punctele de contributivitate, care sunt date de venitul brut pe care un pensionar l-a avut și pentru care s-au reținut și plătit contribuții de asigurări sociale, împărțit la salariul mediu brut din anul respectiv”, a declarat Simona Bucura Oprescu, potrivit Antena3.ro.

„În 2024, avem fundamentarea bugetului asigurărilor sociale pe 7567. Sunt 27 de puncte şi explic cum. Vom avea punctele de contributivitate, iar la acestea după noua lege, noutatea este reprezentată de faptul că se va lua în calcul și acordul global, sporurile nepermanente, premiile, primele, al 13-a lea salariu. Deci și aici, la punctele de contributivitate, putem avea o creștere. Apoi avem punctele pentru perioadele asimilate, perioadele în care (în cazul femeilor nu cred că e cazul, dar în cazul pensionarilor în general) dinainte de 1989 au făcut armată. Deci perioada de armată, perioada de studii, perioada de prizonerat sau de detenție politică, sper să nu fie cazul. Aici avem puncte asimilate 0,25 de puncte pe an, puncte necontributive asimilate, dar puncte suplimentare la punctele de pensie, potrivit RomaniaTV care citeaza Antena 3 CNN.

Ce pensie va primi un român care a muncit între 25-30 de ani

De altfel, Simona Bucur a explicat în detaliu cât ar trebui să primească fiecare român, în funcție de anii munciți.

Și, în cazul nostru, cred că avem o creștere de tei puncte care este obținută datorită punctelor de stabilitate. Punctele de stabilitate reprezintă un element de noutate a noii legi, niște bonusuri, care sunt date pentru ceea ce pensionarul nostru a lucrat sau cei care se vor pensiona lucrează peste 25 de ani. Pentru ceea ce lucrezi peste 25 de ani ai un număr de 0,5 puncte pe an pentru perioada 25-30 de ani, un număr de 0,75 puncte pe an pentru perioada 30-35 de ani și un punct pe an pentru perioada peste 35 de ani. Pensionara noastră a lucrat peste 25 de ani, ceea ce înseamnă că va beneficia și de puncte de stabilitate. Adică punctajul domniei sale va crește de la 27,83 la 30,89. Deci, practic, această femeie pornește acum de la o pensie de 1.657 lei și va ajunge, după recalcularea din septembrie, la 2.503 lei, deci o majorare consistentă de 51,5%, deci de 900 lei”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, joi, la Antena 3 CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *