Guvernul pregătește noi măsuri de austeritate din luna ianuarie. Ce prevede proiectul de ordonanță

Chiar din luna ianuarie sunt pregătite noi măsuri prin care Guvernul vrea să facă economii și să reducă deficitul bugetar. Potrivit unui proiect de ordonanță, se taie din finanțarea prevăzută pentru Educație, iar salariile profesorilor cresc cu aproximativ 20% în două etape. Veniturile personalului plătit din fonduri publice se măresc, însă sporurile și primele vor fi înghețate.

Potrivit proiectului de ordonanță, se amână pentru 2025 articolele prin care bugetul alocat Educației ar fi trebuit să ajungă la 15% din bugetul total al statului.

Pe de altă parte, sunt prevăzute două majorări salariale pentru profesori, de 13% în ianuarie și încă 7% la jumătatea lui 2024, spre nemulțumirea celor din sistem care așteptau încă din prima lună o majorare de 40%.

Marian Staș, expert în Educație: „Este vorba despre neonorarea cuvântului dat în timpul grevei generale. Restul sunt detalii de batjocură politică reiterate și îngroșate o dată în plus față de educație. Ar fi fost primul an în care schema de finanțare a educației se schimbă radical, de la 6% din PIB, la 15% din bugetul consolidat. Exact acum nu ar fi trebuit să mintă.” 

Pe de altă parte, din ianuarie salariile de bază ale angajaților plătiți din fonduri publice se majorează cu 5%. Și tot cu 5% cresc și indemnizațiile demnitarilor. Însă pentru bugetari sunt înghețate la nivelul din decembrie sporurile și primele, iar cei care vor lucra în plus nu vor mai fi plătiți pentru orele suplimentare, ci vor primi zile libere. Iar ocuparea posturilor vacante se suspendă, cu puține excepții.

În privința IMM-urilor, proiectul prevede ca pentru plafonul de 500.000 de euro pentru încadrarea firmelor ca microîntreprinderi să se calculeze veniturile tuturor firmelor cu patroni comuni. Peste acest prag, trec de la un impozit pe cifra de afaceri de 1-3%, la 16% din profit.

O altă măsură vizează Pilonul 2 – pensia privată obligatorie.

Din ianuarie 2024, ar trebui ca pentru fiecare angajat care plătește lună de lună la Pilonul 2, contribuția să crească de la 3,75% din salariul brut la 4,75%. Nu plătește mai mult, pentru că ar scădea contribuția la Pilonul 1, tot cu un procent. Este o măsură care e prevăzută și în PNRR, însă potrivit acestui proiect, oficialii ar vrea să o amâne pentru 2026, astfel încât sumele care ajung la buget pentru plata pensiilor aflate acum în plată, adică la Pilonul 1, să nu scadă.

Mihai Bobocea, APAPR: „Fiecare român care contribuie la Pilonul 2 trebuie să știe că pierde mii multe de lei din întârzierea aceasta de contribuție. Un impact la nivelul sistemului ar fi de 1,5 miliarde de euro pe doi ani. Fiercare din cei 8 milioane de români este afectat, pentru că în loc să îi crească contul personal cu această contribuție, banii se duc să acopere altceva, ceea ce înseamnă garantat că vom avea o pensie mai mică. Nu amână creșterea contribuției, ci Guvernul taie pensiile actualei generații de salariați.”

Deși scrie în proiect, ministrul Finanțelor dă momentan asigurări, pe Facebook, că nu va amâna creșterea contribuțiilor pentru Pilonul 2, deși problema deficitului există.

Așadar, fiind încă în lucru la Guvern, proiectul ar mai putea suferi modificări. Măsurile vor fi discutate și adoptate în coaliție după ce premierul Marcel Ciolacu se va întoarce din Statele Unite, potrivit StirilePROTV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *