Nu te poți numi botoșănean și să nu știi asta. Ce semnificație are stema Botoșaniului

Numele de Botoşani apare menţionat pentru prima oară în “Letopiseţul Ţării Moldovei” al lui Grigore Ureche, în anul 1439. Prima Pecete a orașului Botoșani a fost un păun cu coada răsfirată, ce simboliza podoabele Doamnei Elena Rareș, cumpărate cu bani din venitul târgului.

Astfel, Păunul a fost folosit ca Simbol al târgului Botoșanilor. Pe toate documentele în care apare păunul, se poate vedea inscripția “Pecetea târgului Botaș “.

Mai mult, în 1780 Sfântul Gheorghe apare pentru întâia oară pe stema târgului. Regulamentul Organic a fost promulgat în 1832, iar odată cu acesta s-a schimbat și stema orașului.

În prezent, stema municipiului Botoșani se compune dintr-un scut triunghiular francez antic, cu marginile rotunjite, în vârful scutului pe un câmp roșu, se află un păun de aur, conturnat, cu coada desfacută.

În partea superioară a scutului, pe un câmp argintiu, se afla Crucea Sfântului Gheorghe, de culoare roșie. Scutul este timbrat de o coroana murală de argint, cu șapte turnuri crenelate, ce semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu, reşedinţa de judeţ.

Păunul din partea inferioară, semnifică statutul unic al târgului medieval Botoșani, acela de apanaj al Doamnei Moldovei. De asemenea, păunul este simbolul heraldic al Botoşaniului şi semnifică, prin coada răsfirată, statutul deosebit al orașului, fiind simbolul cel mai vechi şi mai specific, ce constituie un adevărat brand pentru oraș.

Crucea “Sfântului Gheorghe” face referire la Sfântul Patron și Ocrotitor al orașului Botoșani, fiind hramul Bisericii ridicate de Doamna Elena Rareș, Biserica “Sf. Gheorghe”, în Centrul Târgului Botoșanilor.

Sursa:CNIPT Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *