Bani de la Guvern pentru botoșănenii care stau la case. Vouchere pentru schimbarea sobelor vechi

Românii vor putea să-și schimbe sobele din case cu bani de la Guvern, a anunțat ministrul Mediului. Mircea Fechet spune că vechile sobe vor fi schimbate cu unele care au o eficiență energetică ridicată. De asemenea, oficialul spune că prețul lemnului de foc nu ar trebui să crească pentru că nivelul costurilor de producție sunt la fel ca anul trecut.

În România, numeroase locuințe sunt încălzite cu sobe tradiționale, însă Ministrul Mediului, Mircea Fechet, își propune să le înlocuiască cu sobe cu o eficiență energetică de 90%. Această inițiativă presupune acordarea de vouchere de către stat pentru a susține înlocuirea sobelor vechi cu modele noi și performante din punct de vedere energetic.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat că acest program este în curs de pregătire, și a fost discutat și cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu.

„Am discutat cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă”, a spus Mircea Fechet, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Potrivit explicațiilor oferite de ministru, această schimbare ar însemna un mediu mai curat în comunitățile vizate, dar și o presiune mai mică pe fondul forestier.

„Asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunităţi, dar va însemna şi o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienţă de 20% şi alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puţin, având surse de încălzire de înaltă eficienţă”, a mai spus Mircea Fechet.

Pe lângă beneficiile ecologice evidente, acest program va reduce și presiunea asupra fondului forestier. Cu sobele de înaltă eficiență, va fi necesară o cantitate mult mai mică de lemn pentru a asigura încălzirea locuințelor, contribuind astfel la conservarea resurselor naturale.

Sursa: realitatea.net

FOTO Biserica, din nou în doliu. A murit un reputat preot din județul Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *