Cazul Alexandra Ivanov, tânăra mămică moartă în Maternitatea Botoșani: Părțile implicate în proces au solicitat experți. Ce vor stabili aceștia!

Noi detalii despre cazul Alexandra Ivanov, tânăra mămică moartă în Maternitatea Botoșani din neglijența cadrelor medicale. Toate cele trei părți implicate în proces, respectiv familia, medicul Mariana Pitrop precum și Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani au solicitat prezența a câte un expert-parte pentru studierea dosarului în ceea ce privește raportul medico-legal.
”Ancheta penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava în „cazul Alexandra Ivanov” a intrat într-o fază extrem de importantă, în care un rol decisiv îl au experții: după cum știți, toate părțile implicate pot utiliza expertize medico-legale pentru a-și susține argumentația juridică. În ceea ce ne privește, vă pot anunța că familia Alexandrei și-a asigurat colaborarea unui profesionist de înaltă clasă și a cărui probitate este unanim recunoscută în rândul colegilor și, în general, în spațiul public. Cu sprijinul domniei sale, vom ajuta organele de anchetă să se edifice asupra semnificației evenimentelor din noaptea de 17/18 august, să discearnă responsabilitățile și să avanseze în direcția unei soluții juste. Așteptăm cu nerăbdare această etapă în care concluziile științei ne vor susține argumentele și vor conduce către adevăr”, a declarat Gianina Vera Poroșnicu, avocata familiei Ivanov.
Astfel,  experții vor avea niște obiective clare de îndeplinit, respectiv sà stabileasca felul si cauza mortii; sã stabileasca dacà există concordanta între diagnosticul clinic si diagnosticul medico-legal de deces; dacà pe cap, corp si membre prezintà leziuni traumatice, cu ce obiecte sau instrumente au fost produse, mecanismul de producere, vechimea acestora si legatura de cauzalitate cu decesul.

Mai mult, se va stabili daca pacienta suferea de boli cronice sau de alte afectiuni anterior internarii in urgent la Spitalul Judetean de Urgentã „, Mavromati” Botosani; existenta starii de graviditate, respectiv diagnosticul de sarcina si de varstã a sarcini; dacà examinarea la internare a fost efectuatà corect si complet, inclusiv examenul clinic, si anamneza; dacà diagnosticul stabilit la internare a fost corect si complet, sau dimpotriva, gresit, inoportun sau incomplet; dacà tabloul clinic general al pacientei la internare si diagnosticul stabilit indicau existenta unei urgente medicale, iar in caz afirmativ sa se arate care ar fi fost conduita terapeutica de urmat in continuare; dacà exista urme de tratament medical pe corpul pacientei decedate, iar in caz afirmativ sã se precizeze dacà acesta a fost sau nu indicat si, subsevent, administrat în mod corect

Se va stabili totodată dacã, raportat la simptomatologia pacientei si rezultatele analizelor medicale efectuate la internare, tratamentul administrat in cadrul Spitalului Judetean de Urgent Mavromati Botosani a fost de naturã a- i pune viata in pericol; dacã rezultatele analizelor solicitate la ora 00:03 si validate la orele 00:53 si 00:58 sugerau posibilitatea unei complicatii infectioase a sarcinii sau a altor complicatii, iar in caz afirmativ, sã se precizeze care sunt acestea si care ar fi fost conduita terapeutica de urmat in continuare și să se explice care este continutul obligatiei de supraveghere a pacientului de câtre medicul de gardã obstetrica-ginecologie, precum si proportia in care aceast obligatie poate fi delegatà personalului medical de rang inferior (asistent medical,

De asemenea, se va stabili care sunt criteriile obiective de evaluare a durerii unei paciente având sarcina oprità in evolutie si daca acestea au fost aplicate in cazul pacietei Ivanov Alexandra; dacã se poate aprecia cã mesajul transmis de câtre pacientà medicului de gardã la ora 04:18 si având continutul: „Sunt Ivanov Alexandra. Credeti ca imi puteti face chiuretajul noaptea asta cà nu mai rezist de durere! Va rog din suflet simt cà o iau razna.” ar fi impus reevaluarea durerii pacientei de câtre medicul de gardã sau alte investigatii suplimentare; dacà in corpul numitei Ivanov Alexandra au fost identificate substante vátámatoare, iar in caz afirmativ, sã se precizeze natura acestora si dacà au avut un rol in determinismul mortii sau in atenuarea/amplificarea simptomatologiei pacientei, sa se constate, in urma analizei toxicologie calitative si cantitative, ce substante au fost indentificate in corpul pacientei si dacã aceasta si-a administrat anterior sau ulterior internârii automedicatie, ori si-a administrat o altà medicatie decât cea regâsità in documentele emise cu ocazia internarii in urgent la Spitalul Judetean Mavromati Botosani; dacà prin omisiunea acordarii asistentei medicale, pacienta a fost privata de sansa de supravietuire sau dacã pacienta ar fi decedat indiferent de conduita medicalà adoptatã; daca, raportat la cele stabilite mai sus, au existat greseli de conduità si tehnica medicalã.

Potrivit necropsiei, Alexandra Ivanov a decedat ca urmare a insuficienţei cardio-respiratorii, a edemului pulmonar acut şi a sarcinii oprite în evoluţie complicată infecţios.

Cazul din Botoșani care a cutremurat întregul județ. Diana și mama ei au fost găsite moarte într-o casă în care s-au refugiat după ce ar fi fost alungate de bunică

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *