Un fost șef din Poliția din Botoșani, acuzat de tortură. Un fost agent a depus plângere penală împotriva sa

Foto: Economedia

Un fost șef din Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani este acuzat de tortură și abuz în serviciu. Un fost agent de poliție a depus plângere penală împotriva sa. Este vorba de fostul șef al Poliției orașului Darabani, Mihai Rizac, care a condus unitatea în perioada în care aceasta era militarizată.

Acuzele vin din partea unui fost subofițer de poliție, devenit ulterior, după demilitarizarea Poliției, agent de poliție. Virgil Bordei, care a fost şi lider sindical în Poliţia din Botoşani, susține că, pe perioada cât a lucrat sub comanda lui Rizac, a avut parte de un tratament groznic.

„A fost situaţia că, într-o lună de ianuarie, iarna fiind, am lucrat 29 de nopţi fără a avea zile libere sau să fie compensate în bani, desfăşurând activităţi care nu intrau în sfera noastră de competenţă, adică înmânam invitaţii la cetăţeni ale altor colegi sectorişti deplasându-ne pe jos câte zece kilometri, indiferent de situaţia atmosferică. Această activitate o desfăşuram în afara orelor de program, venind de acasă după un schimb de noapte, fără a fi plătit sau compensat cu timp liber, deşi nu era vreo dispoziţie a vreunui şef de la eşaloanele superioare„, a mărturisit Bordei, care are 56 de ani.

Fostul agent de poliţie, acum aflat la pensie, spune că s-a îmbolnăvit de pe urma tratamentului lui Mihai Rizac, contactând o boală autoimună netratabilă, Penfigus vulgaris, dar şi o coxartroză bilaterală. El spune că infracţiunea de tortură este una care nu se prescrie.

„Această faptă este inprescriptibilă. Cât esti în activitate, nu prea cutezezi, nici acum şi nici atunci, să te duci să lupţi cu şalăii. Îţi întind tot felul de curse şi te fac să greşeşti, iar din victimă ajungi tu vinovat„, a spus Bordei.

El a transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani o plângere penală împotriva fostului său comandant. Documentul are anexate documente care să ateste că, pe vremea când poliţia era instituţie militară, nu au fost stări de necesitate, care să impună autoritatea excesivă a şefului Poliţiei Darabani. De asemenea, el a depus documente medicale care atestă afecţiunile de care a suferit de pe urma muncii grele la care a fost supus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *