Amenzi usturătoare pentru cei care locuiesc la bloc și nu respectă această regulă: ”Este obligatoriu până la 31 decembrie 2023”

Cei care locuiesc la bloc riscă amenzi serioase în cazul în care omit să respecte legea. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei reamintește consumatorilor că 31 decembrie este ultima zi în care toți cei care locuiesc în apartamente de bloc racordate la rețeaua de termoficare sunt obligați să își monteze contoare individuale de căldură sau repartitoare.

”Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumați!

În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a identificat în contorizarea individuală un potențial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor și diminuare a emisiilor de CO2. Fiecare proprietar plătește consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidențiate în nota de consum individual pusă la dispoziție lunar de firma autorizată de ANRE”, anunță Autoritatea Națională de Reglementarea în domeniul Energiei.

Așadar, potrivit legii care a intrat în vigoare la începutul acestui an, 31 decembrie 2023 este data limită pentru montarea de sisteme individuale de contorizare a energiei termice sau de repartitoare de costuri în blocurile racordate la sistemele de distribuție a energiei termice.

”În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuție orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. Pentru condominiile cu distribuție verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit, în condițiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalației de încălzire”, se arată în lege, potrivit ANRE. Cei care refuză să își monteze repartitoare riscă amenzi de sute de lei, informeaza Antena 3 CNN

FOTO Caz incredibil la Botoșani! Un elev a fost înjunghiat în autobuzul care îl ducea spre școală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *