Fostul administrator public al judeţului Botoşani contestă arestarea preventivă. Cere să fie pus în libertate

Fostul administrator public al județului Botoșani, Radu Judele, care a fost arestat preventiv, duminică, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, cere să fie pus în libertate. Botoşăneanul a contestat mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile emis de magistrații de la Tribunalul Vaslui.

Contestaţia urmează a fi analizată de Curtea de Apel Iaşi, la o dată ulterioră.

Judele a fost reținut, sâmbătă, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași pentru luare de mită și trafic de influență.. El este implicat în dosarul președintelui Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, care a fost arestat, tot sâmbătă, pentru o șpagă de 1,25 milioane de lei.  Denunțătorul lui Judele este același ca și în cazul lui Dumitru Buzatu, respectiv omul de afaceri Emil Savin.

Potrivit anchetatorilor anticorupție, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială, a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.

În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și Dumitru Buzatu Dumitru, președintele CJ Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (circa 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

În acest context, CJ Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică), administrată de botoșăneanul Radu Judele, pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.

După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22 iunie 2022 respectiv în perioada 7-15 februarie 2023, expertul Radu Judele ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu CJ Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, fostul administrator public al județului Botoșani i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului Județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 2 martie 2023 și 27 aprilie 2023 suma totală de 714.000 de lei.

După remiterea sumei de mai sus, Judele ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și Dumitru Buzatu.

Antreprenorul din Botoşani care a ajuns la afaceri de 53 milioane de euro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *