Secretul de la baza succesului liceului dintr-o comună din Botoșani care „fabrică” specialiști la mare căutare în toată Europa

În comuna Vorona din județul Botoșani se află unul dintre cele mai moderne licee rurale din România. Elevii beneficiază de condiții și metode aparte de predare și învățare, axate pe practică în baza proprie de producție. În comuna Vorona, situată la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Botoșani, funcționează unul dintre cele mai moderne licee de la țară din România, de pe băncile căruia iese adevărați meseriași în diverse specializări agricole.

În anul 2017 s-au cheltuit, din fonduri europene, peste șase milioane de euro pentru reabilitarea liceului, o unitate de învățământ care adună sute de elevi din toate satele învecinate. Prin această modernizare, copiii de la țară au primit o șansă importantă la educație modernă, cu profiluri potrivite mediului rural și cu căutare pe piața muncii, scrie Adevarul.ro.

Unul dintre cele mai de succes profile al liceului este cel numit, oarecum sec, „Resurse naturale și protecția mediului”. De fapt, prin intermediul acestui profil sunt specializați horticultori, legumicultori, dar și peisagiști, meserii foarte căutate pe piața muncii, atât în țară, cât și în străinătate.

Pentru pregătirea viitorilor specialiști, încă din 2017, profesorul Mariana Anicăi a amenajat, împreună cu elevii, nu mai puțin de opt livezi didactice.

„Am făcut împreună cu copiii această bază didactică, imediat după reabilitarea liceului. Generație după generație a lucrat la acest proiect. Am încercat să cuprindem numărul maxim de specii și de soiuri. Nu am mers neapărat pe producție, ci pe diversitate, tocmai ca ei să învețe. Pe lângă livada de meri, cea mai mare, cu 105 arbori de diferite soiuri, mai avem livezi de prun, păr, nuc, cais, gutui, vișini și cireș”, precizează Marina Anicăi.

În plus, baza materială pentru horticultură este completată cu parcele cu arbuști. Respectiv coacăz (alb, roșu, negru), zmeură, mure, trandafir de dulceață și cătină. Livezile arată impecabil, sunt realizate și îngrijite profesionist. În plus, conducerea școlii spune că elevii au acces oricând la baza materială pentru a învăța.

Pentru modulul de legumicultură sunt amenajate, în curtea liceului, și două sere didactice de câte 100 de metri pătrați fiecare. În incinta liceului se află și un laborator specializat pentru legumicultură și horticultură, unic în județ.

„Avem un număr mare de plante în laborator.  Peste iarnă ne este util pentru că lucrăm mult acolo. Toate răsadurile pentru solar sunt produse în laborator, la fel și butașii de flori”, precizează Marina Anicăi.

„Trecem prin toate lucrările. Practic, aplicat”

În aceste condiții, liceul nu mai depinde de găsirea unor fermieri care să ajute cu practica elevilor. În baza proprie a unității școlare, adolescenții învață ca în occident, practic. Ei deprind astfel fiecare lucrare agricolă prin experiență proprie.

„Trecem prin toate lucrările tehnologice. Pratic, aplicat. Copiii fac totul, începând de la tăieri. Ei pot vedea rodul muncii lor. Pe lângă calitatea fructelor, eu punctez și atacul agenților patogeni și al dăunătorilor, pentru că ei trebuie să învețe de toate”, adaugă profesorul coordonator.

La finele clasei a XII-a, elevii sunt adevărați profesioniști și nu-i de mirare că au căutare, își găses de lucru lesne. După ce primesc atestatul pot obține inclusive fonduri europene pentru propriile ferme. „Cu ajutorul certificatului obținut pot accesa fonduri europene. Se dau bani frumoși pentru instalarea tânărului fermier”, adaugă Anicăi.

Toate roadele obținute în livezi și solaria sunt trimise la cantina licelui, care asigură hrana a numeroși școlari. „Folosim recolta la cantina școlară, unde mănâncă zilnic 150 de copii de la clasele primare, alternativa step by step”, spune și Gabriel Timofte.

VIDEO Scandalos! Tânăr filmat în timp ce tâlhărește un bărbat în parcul „Mihai Eminescu” din Botoșani

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *