Vârstnicii ar putea fi luaţi în îngrijire de asistenţi, ca orfanii, la domiciliu. Ce condiții sunt

Vârstnicii ar putea să fie luaţi în plasament, după modelul copiilor orfani, luați în îngrijire, la domiciliu de asistenți maternali – este propunerea unui deputat, în contextul scandalului privind azilele groazei, de acum câteva luni.

Potrivit unui proiect de lege, o persoană va putea lua la domiciliu unul, doi sau chiar trei vârstnici. Prin vizite regulate sau inopinate, asistenţii sociali ar urma să supravegheze modul în care sunt îngrijiţi bătrânii. Reprezentanţii ONG spun că ideea ridică multe semne de întrebare, scrie newsweek.ro.

Cei care îşi vor lua angajamentul ar urma să fie plătiţi pentru fiecare persoană de care au grijă, dar vor avea nevoie să se înregistreze ca persoană fizică autorizată (PFA). Asistenţii sociali ar urma să verifice dacă bătrânii sunt hrăniţi, spălaţi şi dacă primesc tratamentele necesare. Vizitele ar putea fi făcute periodic sau neanunţate.

Reprezentanţii ONG critică ideea şi spun că ridică multe semne de întrebare. Georgiana Pascu, manager de programe la Centrul de Resurse Juridice:

„Continuăm să grupăm până la 5 persoane, într-o casă a unei persoane care urmează, absolvă un curs de formare ca îngrijitor vârstnic la domiciliu și semnează pe persoană fizică cum că va avea grijă de aceşti oameni.

Sunt oameni cu nevoi medicale diferite, cum ar putea o singură persoană să răspundă nevoilor medicale, psihologice, sociale, de îngrijire, în condiţiile în care ar lua acasă 5 persoane? E destul de dificil şi, repet, este destul de dificil de controlat.”

Există o nouă legislaţie

Propunerea a fost trimisă Ministerului Muncii. Între timp, ministerul a pus în transparenţă noua legislaţie privind asistenţa socială în România. Noile reguli urmează să fie votate Parlament.

În noua lege au fost înăsprite criteriile de acreditare şi licenţiere a serviciilor sociale. Ba, mai mult decât atât, licenţa provizorie îşi reduce durata de la 12 luni, la numai 3 luni. Apar şi controalele inopinate. În plus, pentru încălcarea legislaţiei au fost introduse sancţiuni penale, iar amenzile ajung până la 100.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *