O companie din Botoșani, pe primul loc în topul celor mai mari producători locali de îmbrăcăminte

România a devenit un jucător important pentru branduri internaționale de fashion, care apelează inclusiv la forță de muncă locală pentru produsele lor. În 2022 erau 6.753 de producători de îmbrăcăminte, în topul celor mai mari fiind Formens, Artifex și Pandora Prod, care au acumulat afaceri de peste 700 milioane lei în 2022, potrivit datelor Termene.ro.

În topul celor mai mari producători de haine, după cifra de afaceri înregistrată în 2022, se numără producătorul de costume şi de alte articole de îmbrăcăminte Formens, care a înregistrat o cifră de afaceri de 278 milioane lei anul trecut, în creștere cu 41% față de 2021, un profit net de 28 milioane lei și 900 de angajați. Compania are sediul în Botoșani, însă operează showroom-uri și birouri în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia, arată economedia.ro.

Pe locul doi se poziționează producătorul vrâncean de textile Artifex, unul dintre furnizorii cu care colaborează H&M în România. Arfitex produce articole vestimentare exclusiv pentru export si este detinuta de grupul Akris, fiind o investiție elvețiană. Compania a avut anul trecut afaceri de 229 milioane lei, în creștere cu 30% față de 2021, un profit net de 2,9 milioane lei și un număr mediu de 1.100 de angajați.

Podiumul este completat de producătorul de textile Pan­do­ra Prod din Focşani, deţinut de fa­milia Simiz, furnizor de îm­brăcăminte din Româ­nia pent­ru gru­pul japo­nez de modă Fast Re­tai­ling, cunoscut în spe­cial pentru bran­dul Uniqlo. De asemenea, Pandora Prod este și unul dintre furnizorii cu care H&M colaborează în România. Brandul H&M mai colaborează în România cu producătorul de textile Simiz Fashion din Focşani, judeţul Vrancea, companie care se află pe locul 7 în clasament. Pandora Prod a înregistrat afaceri nete de 216 milioane lei în 2022, în creștere cu 31% față de 2021, un profit net de 8,9 milioane lei și avea peste 600 de angajați.

Pe locul cinci se găsește grupul britanic Alison Hayes, care produce în România haine pentru retaileri internaţionali, cu afaceri de 212 milioane lei în 2022, urmat de Cottontex, parte din grupul Italian TEXmarket, producător de haine sportive cu şase unităţi de producţie în România pentru Decathlon, Mavic sau Gore, care a înregistrat o cifră de afaceri de 178 milioane lei anul trecut.

FOTO & VIDEO Clinică medicală de îngrijiri paliative inaugurată, astăzi, la Botoșani. ÎPS Teofan și preotul Ciprian Grădinaru, alături de un sobor de preoți, au oficiat ceremonia religioasă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *