Doi tineri din Botoșani au bătut crunt un bărbat, care a murit la scurt timp. Agresorii și-au primit pedeapsa

crima la Tudora Botosani
Foto: arhiva

Doi tineri din județul Botoșani au fost fost condamnați, joi, după ce ar fi lovit un bărbat, care a decedat la scurt timp. Curtea de Apel Suceava a dispus, joi, condamnarea, definitivă, a lui Vasilică Mugurel Irimia, în vârstă de 32 de ani, şi Viorel Andone, în vârstă de 23 ani (care la data faptei avea doar 16 ani), cercetați pentru săvârşirea infracţiunii de  „loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”.

Primul dintre ei a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare, iar al doilea, care la momentul săvârșirii faptei era minor, a fost internat într-un centru de detenţie pe o perioadă de trei ani, măsură ce se execută în penitenciar. Pedepsele au fost majorate față de Tribunalul Botoșani, care în primă fază i-a condamnat pe cei doi la șase ani de închisoare și, respectiv, aplicarea măsurii educative a asistării zilnice, constând în obligaţia de a respecta un program stabilit de Serviciul de Probaţiune Botoşani, care conţine orarul şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor, precum şi interdicţiile impuse inculpatului, pe o perioadă de 6 luni.

Pe 20 noiembrie 2016, în jurul orei 21.00, în timp ce se aflau în incinta unui bar din comuna Tudora, cei doi tineri, din localitate, au lovit un consătean, care a suferit leziuni traumatice care i-au provocat decesul, la data de 1 decembrie 2016.

Citește aici știrea inițială: Bărbat mort după o bătaie într-un bar

Solutia pe scurt:

În temeiul art. 421 alin. (1) pct. 1 lit. b) din Codul de procedură penală, respinge apelul declarat de inculpatul Irimia Vasilică-Mugurel împotriva sentinţei penale nr. 27 din data de 09.02.2023 a Tribunalului Botoşani, ca nefondat. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul apelant Irimia Vasilică-Mugurel la plata sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În temeiul art. 421 alin. (1) pct. 2 lit. a) din Codul de procedură penală, admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani împotriva sentinţei penale nr. 27 din data de 09.02.2023 a Tribunalului Botoşani. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, în rejudecare: Majorează cuantumul pedepsei cu închisoarea la care a fost condamnat inculpatul Irimia Vasilică-Mugurel sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau violenţe cauzatoare de moarte prevăzută de art. 195 din Codul penal, de la 6 (şase) ani închisoare la 9 (nouă) ani închisoare.

Înlătură dispoziţia de aplicare, în temeiul art. 120 din Codul penal, inculpatului Andone Vasile, a măsurii educative a asistării zilnice, constând în obligaţia de a respecta un program stabilit de Serviciul de Probaţiune Botoşani, care conţine orarul şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor, precum şi interdicţiile impuse inculpatului, pe o perioadă de 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau violenţe cauzatoare de moarte prevăzută de art. 195 din Codul penal cu aplicarea art. 113 alin. (2) din Codul penal. Înlătură dispoziţia de atragere a atenţiei inculpatului Andone Vasile asupra dispoziţiilor art. 123 din Codul penal care reglementează prelungirea sau înlocuirea măsurilor educative neprivative de libertate în cazul nerespectării cu rea-credinţă a condiţiilor de executare a măsurii educative sau în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cursul executării măsurii educative. În temeiul art. 125 din Codul penal cu referire la art. 115 alin. (2) cu referire la art. 114 alin.2 lit.b Cod pernal, raportat la art. 115 alin. (1) pct. 2 lit. b) din Codul penal şi art. 134 alin.2 Cod penal, aplică inculpatului Andone Vasile măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, pe o perioadă de 3 (trei) ani, pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau violenţe cauzatoare de moarte prevăzută de art. 195 din Codul penal cu aplicarea art. 113 alin. (2) din Codul penal, măsură ce se execută în penitenciar. Atrage atenţia inculpatului Andone Vasile asupra dispoziţiilor art. 125 alin. (3) din Codul penal, care reglementează prelungirea măsurii educative privative de libertate în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe perioada internării sau a judecării pentru o infracţiune concurentă săvârşită anterior. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate care nu contravin prezentei decizii.

În temeiul art. art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de către stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată, astăzi, 27.07.2023, prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei, conform art. 405 alin. (1) din Codul de procedură penală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *