O nouă lege din Codul Rutier a intrat în vigoare de luni. Amenzi de până la 30.000 de lei dacă nu o respecți

Au apărut o mulțime de schimbări în Codul Rutier, iar acum o nouă lege le va da bătăi de cap șoferilor. Este vorba despre o practică des întâlnită care până nu demult era chiar și legală. Noua lege face referire la modificarea kilometrajului autoturismului. Oamenii legii atrag atenția asupra faptului că șoferii nu mai au voie sub nicio formă să modifice kilometrajul real al mașinilor, altfel vor suporta consecințele.

Legea nr. 142 din 24 mai 2023 care prevede faptul că toate mașinile trebuie să aibă kilometrii reali a apărut deja în Monitorul Oficial încă din data de 26 mai, iar începând cu 29 mai va intra în vigoare.

Așadar, șoferii vor trebui să aplice această lege, deoarece nerespectarea ei va reprezenta o practică frauduloasă.

„Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul. În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înțelege practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.”, se arată în noua modificare a Codului Rutier.

În cazul în care conducătorii auto își vor modifica în mod ilegal kilometrajul mașinii, aceștia riscă amenzi destul de mari. Mai precis, în anumite cazuri, amenzile vor fi cuprinse între 2000 și 5000 de lei, însă există și situații în care amenzile pot ajunge chiar și la 30 000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *