Fotbalistul din Liga 1 cu două facultăți joacă la FC Botoșani: A mers la olimpiade și a luat bacalaureatul cu 9,96

foto gsp.ro

Căpitanul Botoșaniului, Victor Dican, 22 de ani, susține lucrările de licență la vară pentru două instituții de învățământ. Mijlocașul atât de lăudat în Liga 1 a povestit care sunt pasiunile sale în afara gazonului.

Victor Dican, 22 de ani, este căpitanul Botoșaniului de aproape jumătate de an. Mijlocașul central e singurul căpitan din Liga 1 eligibil U21, alături de Valentin Țicu (Petrolul).

Oltean la origini, din Râmnicu Vâlcea, trecut pe la Cugir și U Cluj, Dican este din ianuarie 2022 în nordul Moldovei.

Victor este principalul produs de „export” al Botoșaniului, poate chiar mai scump decât Sebastian Mailat, 25 de ani, golgheterul formației. Moldovenii speră să obțină peste un milion de euro pe Dican.

„Mă impun prin muncă, nu țip, nu dau din mâini”

În decembrie 2022, înaintea meciului cu FCSB (0-2) din Cupa României, Dican a fost anunțat că va purta banderola. „Mi-au transmis domnii Marius Ciobanu și Alin Bejan. Acum, după primele luni, simt că toți au încredere în mine. 

Eu am încercat să mențin echilibrul, să mă impun prin ceea ce fac pe teren, prin muncă, nu să țip sau să dau din mâini”, a explicat fotbalistul pentru Gazeta Sporturilor.

Patronul Valeriu Iftime nu doar că-l apreciază, dar are și o afinitate deosebită pentru tânărul fotbalist. „În primul rând, îl apreciază că e un tip deschis, destupat la minte, nu degeaba va fi licențiat în două domenii”, au transmis apropiații omului de afaceri.

Cel mai bun negociator la prime

„Am o relație foarte bună cu domnul Iftime și cu domnul președinte Anton, oameni deosebiți, care sunt alături de echipă.

Pe domnul Iftime îl sun cam o dată pe săptămână, vorbim de situația financiară care are legătura cu echipa”, a comentat Victor.

„Iftime îl apreciază că știe cum să negocieze bonusurile”, au mai transmis botoșănenii.

Probabil, îi place lui nea Valeriu, eu n-am pus presiune niciodată. Noi avem primele, basic, standard, trecute în contracte, dar după o victorie mai vorbim în vestiar și dacă băieții consideră că a fost un meci special, încerc să transmit patronului ideile băieților. Da, mai plusez, de obicei dânsul ne răspunde pozitiv. Ne ajută mult și antrenorul, domnul Stoican, e lângă echipă, incredibil. Clar, ne ajută rezultatele în primul rând„, a punctat Dican, făcând referire la ultima serie de 4 meciuri, dintre care 3 victorii și o remiză.

Și Sport, și Relații Internaționale

Chiar dacă este fotbalist profesionist, supervizat de diverse cluburi din țară și din străinătate, Dican n-a lăsat școala deoparte. La vară, va susține lucrările de licență.

Sunt atât la Facultatea de Educație Fizică și Sport, cât și la Facultatea de Studii Europene, specializarea relații internaționale, ambele din Cluj Napoca. Cât am jucat la U, mi-a fost mai ușor, mergeam la ore, aici, la Botoșani, mi-a fost greu cu deplasarea. Ar fi drumul 12 ore, dus-întors, nu avem atât de multe zile libere. Am vorbit cu „profii” din timp, mai intru online, trimit referate, cu unii e mai greu, cu alții mai ușor. Cu prezența la ore e cel mai greu, în rest, la examene n-am probleme, fiindcă învăț„, a mărturisit Dican.

BAC-ul cu 9,96

Victor este mândru să-și evidențieze traseul școlar: „Am fost premiant până în clasa a XII-a. Mereu am mers bine cu școala. Mi-ar fi părut rău să renunț la ceva ce știam că pot să fac bine. Am luat BAC-ul cu media 9,96!

Primii trei ani i-am făcut în orașul natal, la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea, după care am făcut un an la Cugir, unde am ajuns cu fotbalul, la Colegiul Naţional „David Prodan”.

Eram bun la chimie și biologie, am mers și la Olimpiade. Nu știu cât mă vor ajuta în viitor, dar mi-au plăcut aceste materii. Eram între școală și fotbal.

Aș fi mers pe ramura farmaciei, biologiei. Mi-ar fi plăcut să fiu cercetător pe ramura biologiei. Poate dădeam la Medicină, poate continuam în farmacie, dacă nu era fotbalul”.

5 idei de la Victor Dican

  1. „Cel mai mult în viață mă motivează povestea de viață a părinților mei. Ei au muncit și muncesc foarte mult în continuare. Mă uit și la ce succes au diverse alte persoane, oameni normali, îmi dau încredere că orice îți propui, ceva bun, poți realiza”
  2. „Cel mai bun sfat al părinților a fost să țin mereu capul sus, orice s-ar întâmpla, pentru că trebuie să muncesc de trei ori ca să primesc o dată”
  3. „Părinții au avut și încă au cea mai mare influență. Sunt niște persoane active, care mereu caută lucruri noi ca să se dezvolte. Vorbesc cu ei zilnic și sunt mereu alături de mine orice s-ar întâmpla”
  4. „Ce n-aș vrea să fac în viață? N-aș vrea să renunț să fac ceea ce am făcut bine până acum. Și n-aș vrea să iau decizii care să mă afecteze negativ în carieră sau în viață”
  5. „În timpul liber, nu fac nimic special. Ori ies cu colegii în oraș la un restaurant sau la un film, ori stau în casă și mă uit la meciuri sau seriale. În ultima perioadă, am fost ocupat un pic și cu licențele la facultate”

650 de mii de euro este cota lui Dican conform transfermarkt, cea mai mare de la echipă, alături de Mailat

„Următoarea destinație? Ideal ar fi lupta la titlu la o echipă din străinătate. Cel mai mare vis al meu e să pot juca cu România la un turneu final, Euro sau Mondial, iar în viață să mă retrag la finalul carierei la mine la țară, alături de familie și prieteni”, a declart Victor Dican, mijlocaș FC Botoșani.

Sursa: gsp.ro

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *