„Mama” Pistruiatului, veșnic nefericită în dragoste. Povestea actriței care a jucat pe scena teatrului din Botoșani

A jucat în filme alături de Liv Ullmann, dar românii o știu prin prisma rolului pe care l-a interpretat în „Pistruiatul”. Margareta Pogonat a fost „un munte” de talent, dar nu a fost la fel de norocoasă în viața personală. Artista a suferit mult din dragoste, dar în orice moment a știut să-și separe viața personală nefericită de scenă.

Margareta Pogonat s-a născut în data de 6 martie 1933, la Iași și a absolut cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1959.

De-a lungul cariere sale, deloc scurte, de altfel, artista s-a remarcat pe multe scene din țară, printre care Teatrul de Stat din Botoșani, Teatrul Național din Iași, Teatrul de Stat din Ploiești sau chiar Teatrul Nottara.

Din punct de vedere cinematografic, Margareta Pogonat a debutat în 1957 în „Pasărea furtunii”, în regia lui Dinu Negreanu, alături de Mircea Albulescu, Ştefan Ciubotăraşu, Paul Sava, Costache Antoniu şi Fory Etterle.

A primit, de asemenea, premiul ACIN de interpretare în anul 1972 pentru „Drum în penumbră” , în regia Lucian Bratu și, din nou, în 1973 pentru rolul său din „Zestrea”, în regia Letiției Popa și „Dragostea începe vineri”, în regia lui Virgil Calotescu.

Actrița a cucerit iremediabil cinematografia cu rolul său din „Actorul și sălbaticii”, în care a jucat și Toma Caragiu.

Mai mult, a jucat un rol important în „Pistruiatul”, ca mai apoi să fie văzută în „Lumini și umbre”, dar și în alte zeci de pelicule românești.

În „Pistruiatul”, ea jucat rolul mamei personajului interpretat de Costel Băloiu. „La vremea respectivă eu eram doar un copil, dar doamna Margareta Pogonat a fost pentru mine ca o mamă și nu doar în film. Când nu filmam, era foarte grijulie cu mine. Tot timpul îmi aducea sandvișuri făcute de dânsa.

Înainte să începem să filmăm, îmi dădea multe indicații actoricești, de care țineam cont. Să știți că alături de dânsa și de domnul Vistrian Roman am simțit că parcă trăiesc într-o familie în adevăratul sens al cuvântului. Mai ales că domnul Roman semăna leit cu tatăl meu natural”, a povestit Costel Baloiu, ani mai târziu.

Un lucru mai puțin știut este că, în anul 1972, a jucat în producția englezească „Papesa Ioana”, unde a fost colegă de platou cu Liv Ullmann, Olivia de Havilland şi Maximilian Schell.

Tristețile Margaretei Pogonat: a avut noroc în carieră, dar nu și în dragoste

În viața personală, Margareta Pogonat nu a avut tot atât noroc ca în cea profesională. În mod evident, actrița nu a avut parte de viața sentimentală pe care, cel mai probabil, și-ar fi dorit-o. Chiar și așa, ea nu a lăsat nicio clipă ca asta să se vadă pe scenă.

A fost o ființă extrem de discretă, iar tristețile le-a ținut pentru ea, la fel ca viața grea pe care a avut-o, încă din adolescență.

S-a căsătorit de tânără și a divorțat la scurt timp, din prima sa căsătorie rezultând Maria-Anca Rusescu, singurul copil al artistei.

Mai apoi ea a trăit o poveste destul de dramatică de iubire cu partenerul ei din filmul „Drum în penumbră“ (1972), Cornel Coman. Din nefericire, poveste s-a sfârșit cum nu se poate mai rău. Actorul a murit, la numai 44 de ani, în urma unei boli grave.

Mai târziu, ea intra într-o relație cu Geo Costiniu, în ciuda diferenței de vârstă dintre cei doi. Totuși, nici această relație nu a fost să fie și, la un moment dat, ea s-a sfârșit.

„Am fost ca două steluţe care, încet-încet, s-au îndepărtat… până când nu s-au mai văzut”, declara Geo Costiniu, despre relația sa cu Margareta Pogonat.

Acrița a decedat data de 11 mai 2014, la București, la vârsta de 81 de ani.

Sursa: playtech.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *