Vor primi pensie și românii care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor! Cât vor încasa

Foto: Shutterstok

Din speranța că vor primi mai mulți bani la pensie, din ce în ce mai mulți români și cumpără vechime în muncă pentru pensie. Începând cu 1 ianuarie 2023, mai multe venituri au fost majorate, potrivit unei Ordonanței de Urgență care a stabilit creșterea veniturilor românilor, mai ales a celor vulnerabili, scrie antena3.ro.

OUG stabilește că punctul de pensie a ajuns de la 1 ianuarie la valoarea de 1.785 de lei, iar, începând cu 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Documentul prezintă în detaliu toate măsurile prevăzute pentru 2023, de la creșterea punctului de pensie, la ajutoarele acordate de stat pentru persoanele cu venituri mici, inclusiv la plata facturilor la energie.

Ce drepturi sociale vor crește

Așadar, valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de la 1.586, urmând ca începând cu anul 2024, valoarea să crească cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

De asemenea, indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă garantată de stat) este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.

Astfel, în cazul celor care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor, pensia acestora este stabilită la suma de 1.125 de lei și reprezintă pensia minimă garantată de către stat, fiind prevăzută totodată și acordarea unui ajutor financiar pensionarilor.

De asemenea, potrivit ministrului de Finanţe, prin excepţie, în anul 2023, se pot acorda premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive, internaţionale şi naţionale oficiale, pentru elevi, studenţi şi cercetători şi profesori care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursuri internaţionale şi naţionale şi pentru profesorii care i-au pregătit

5 thoughts on “Vor primi pensie și românii care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor! Cât vor încasa

  1. Bună ziua,
    din spirit de solidaritate, umanism, creștinism, s.a.m.d. este bine sa se asigure o pensie socială minimă. DAR, LOGIC, ECHITABIL, CORECT este că cei care au muncit, mai ales cei care au atins sau chiar depășit stagiul de cotizare să primească pensie calculată astfel: pensia socială minimă+pensia rezultată din calculul contribuțiilor . AȘA ESTE CINSTIT față de cei care auuncit o viață. Altfel încurajăm nemunca, iar în multe situații (și viața ne demonstrează) cei care nu au muncit o zi în viața lor, ajung să cumuleze mai multe venituri din pensii sociale+subvenții+diverse ajutoare , decât persoanele care au muncit și primesc doar pensie……..

    1. Exact,noi când ne trezeam la ora 5,am muncit (soțul de exemplu 34 ani,cu grupa 41 ani) pensionat de boală grad 3 are 1545 lei .Statul încurajează stat degeaba

  2. Buna ziua,am vechime in câmpul muncii de 27 ani,și sunt pensionata pe caz de boala gradul 3 am pensie de 1125.lei. Este normal sa am aceeași pensie cu o persoana care nu a muncit nici măcar o zi??? Că tot spuneți că vai ce bucurie că cei care nu au muncit o zi vor avea pensie…dar cei care au muncit atâția ani și sunt alții cu și mai multă vechime decât mine sa aiba aceeași pensie??? Nu este corect!!! Va rog sa îmi răspundeți domnilor care faceți asemenea legi!!

  3. Bună ziua!. Nu este just să primească cei fără vechime în muncă pensie + bonusuri(acele carduri)la fel cum primim cei cu 20,25 de anu vechime.Cunosc ,cazuri care au 20 de ani vechime si primesc pensie 1125 lei la fel ca cel care nu are o zi vechime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *