A spart geamul unei mașini de poliție și a rănit un agent. Un tânăr din Botoșani a fost condamnat pentru ultraj

Un tânăr din Botoșani, care a spart geamul unei mașini a Poliției și a rănit ușor un polițist, a fost condamnat vineri la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare.  Judecătoria Botoșani a decis condamnarea lui Laurențiu Florentin Lebădă, acuzat de ultraj, distrugere și tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Botoșăneanul are 26 de ani și este din comuna Todireni, iar la momentul comiterii faptei, în luna august a anului trecut, se afla sub influența stupefiantelor, testele făcute fiind pozitive la anfetamină.

Un poliţist din cadrul IPJ Botoşani, în timp ce se deplasa, în interes de serviciu, cu autospeciala din dotare, pe Calea Naţională din municipiul Botoşani, a oprit după ce un bărbat i-a solicitat ajutorul. Poliţistul a coborât geamul autospecialei pentru a discuta cu persoana respectivă, care i-a spus că are neînţelegeri cu fiul său, moment în care, un tânăr de 26 de ani, din comuna Todireni s-a apropiat de autospecială şi a lovit cu pumnul în geamul portierei, iar cioburile de sticlă rezultate i-au cauzat leziuni superficiale poliţistului, la antebraţul stâng.

Ulterior, botoșăneanul a părăsit zona respectivă, iar poliţistul a solicitat întăriri. La faţa locului au fost direcţionate mai multe echipaje de poliţie, tânărul fiind prins şi imobilizat de forţele de ordine venite în sprijin. Până la imobilizare, tânărul a mai avariat două autoturisme aflate în zona respectivă

 

Solutia pe scurt:

În temeiul dispoziţiilor art. 396 alin. 6 C.proc.pen. rap. la art. 17 alin. (2) C.proc.pen., cu aplicarea art. 16 alin. 1) lit. g) teza I C.proc.pen., dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul LEBĂDĂ Laurenţiu Florentin, sub aspectul săvârşirii unui număr de trei infracţiunii de distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 din C.pen., ca urmare a retragerii plângerii prealabile de către părţile civile Constantiniu Ionel, Bălăucă Dumitru Dragoş şi Mustiaţă Marta-Magdalena (fapte din 10.08.2022).

În temeiul art. 396 alin. 1, 2 şi 10 C.proc.pen. condamnă pe inculpatul LEBĂDĂ Laurenţiu Florentin, cu datele sus-menţionate, pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, prev. şi ped. de art. 253 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. d) C.pen. şi art. 76 alin. 1 C.pen., la pedeapsa principală de 3 (trei) luni închisoare (faptă din 10.08.2022). În temeiul art. 396 alin. 1, 2 şi 10 C.proc.pen. condamnă pe inculpatul LEBĂDĂ Laurenţiu Florentin, cu datele sus-menţionate, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, prev. şi ped. de art. 257 alin. (1) ?i (4) C.pen. rap. la art. 193 alin. (2) C.pen. la pedeapsa principală de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare (faptă din 10.08.2022).

În baza art. 67 alin. 2 C.pen., aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a) şi b) C.pen., pe o perioadă de 2 ani, respectiv a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. În baza art. 65 alin. 1 C.pen., aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a), b) C.pen., respectiv a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

În temeiul art. 396 alin. 1, 2 şi 10 C.proc.pen. condamnă pe inculpatul LEBĂDĂ Laurenţiu Florentin, cu datele sus-menţionate, pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 C.pen., la pedeapsa principală de 6 (şase) luni închisoare închisoare (faptă din 10.08.2022). În temeiul art. 38 alin. 1 C.pen., constată că inculpatul a săvâr?it infracţiunile deduse judecăţii în concurs real. În baza art. 39 alin. 1 lit. b) C.pen., contopeşte pedepsele aplicate prin această sentinţă penală şi aplică pedeapsa cea mai grea de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare la care se adaugă un spor obligatoriu de 3 (trei) luni închisoare, reprezentând o treime din totalul celeilalte pedepse stabilite (9 luni), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală rezultantă de 1 (un) an şi 9 (nouă) luni închisoare. În temeiul art. 45 alin. 1 şi 5 C.pen., aplică alături de pedeapsa principală rezultantă a închisorii, pedeapsa complementară constând în interzicerea drepturilor prev. de art. art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exercițiul autorităţii de stat pe o durată de 2 (doi) ani, a cărei executare va începe conform art. 68 alin. 1 lit. b) C.pen., respectiv a celei accesorii având acelaşi conţinut.

Constată faptul că, prin ordonanţa organelor de urmărire penală din 10.08.2022, s-a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului Lebădă Laurenţiu Florentin, iar în perioada 11.08.2022 – 16.10.2022, acesta s-a aflat sub măsura arestului preventiv. În baza art. 397 alin. 1 C.proc.pen. rap. la art. 19 alin. 1 şi 2 C.proc.pen. şi la art. 25 alin. 5 C.proc.pen. lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de părţile civile Constantiniu Ionel, Bălăucă Dumitru Dragoş şi Mustiaţă Marta-Magdalena.

În baza art. 397 alin. 1 C.proc.pen. constată faptul că acţiunea civilă exercitată de partea civilă I.P.J. Botoşani a rămas fără obiect, prejudiciul fiind acoperit integral prin plată. În baza art. 397 alin. 1 C.proc.pen., art. 19 C.proc.pen. şi art. 25 alin. 1 C.proc.pen., cu aplic. art. 1349, art. 1357 Cod civil, admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Chiriac Ilie Cătălin şi va obliga inculpatul Lebădă Laurenţiu Florentin la plata sumei de 6.000 lei cu titlu de daune morale. Ia act de faptul că asistenţa juridică pe parcursul fazei camerei preliminare şi a judecăţii a fost asigurată de apărător ales. În baza art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008 (văzând şi Anexa nr. 1 pct.23) dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul Lebădă Laurenţiu Florentin, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

În conformitate cu art. 5 alin. 5 din Legea nr. 76/2008, se aduce la cunoştinţa inculpatului că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic. În temeiul art. 275 alin. 1 pct. 2 lit. b) C.proc.pen., obligă părţile civile Constantiniu Ionel, Bălăucă Dumitru Dragoş şi Mustiaţă Marta-Magdalena, la plata de către fiecare a sumei de 57 lei cu titlul de cheltuieli judiciare aferente soluţiei de încetare a procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile. În temeiul art. 274 alin. 1 C.proc.pen., îl obligă pe inculpatul Lebădă Laurenţiu Florentin la plata sumei de 534 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 330 lei aferentă fazei de urmărire penală. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii, conform art. 410 alin. 1 C.proc.pen.. Pronunţată astăzi, 03.02.2023, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 405 alin. 1 C.proc.pen..
Document: Hotarâre  148/2023  03.02.2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *