Angajați în bătaie de joc, la Botoșani! Oameni ținuți să lucreze „la negru”, fără repaos ori cu program de noapte, fără plată

Unii angajați sunt ținuți în bătaie de joc de reprezentanții mai multor firme din județul Botoșani. O dovedește un raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani, pentru anul 2022, din care reiese că mai mulți agenți economici au fost sancționați pentru că și-au pus angajații să muncească „la negru”, fără repaos ori să facă ture de noapte fără a fi plătiți.

72 de angajatori au fost sancționați

Potrivit sursei citate, pe parcursul anului 2022, inspectorii de muncă au efectuat controale la un număr total de 1.192 agenţi economici, cu 31.739 salariaţi, dintre care 16.599 femei. Unui număr de 72 de angajatori verificaţi li s-au aplicat 91 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 46 amenzi în valoare totală de 734.100 lei şi 45 avertismente. Au fost dispuse și consemnate în procesele-verbale 955 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate în timpul controalelor.

Zeci de persoane lucrau „la negru”

Totodată, inspectorii de muncă au verificat modul în care angajatorii respectă prevederile Codului Muncii – Legea 53/2003 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, obiectivul principal fiind în continuare depistarea şi diminuarea muncii nedeclarate. În acest sens, au fost organizate acţiuni de control la punctele de lucru ale angajatorilor de pe raza judeţului Botoşani, în domeniile susceptibile utilizării frecvente a muncii nedeclarate şi/sau a muncii tinerilor şi copiilor.

„Astfel, în cadrul acţiunilor de control au fost depistate în total 51 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, dintre care: 41 persoane care au fost primite la muncă fără contracte individuale de muncă încheiate în formă scrisă (pentru care s-au aplicat 16 amenzi în valoare totală de 560.000 lei şi 7 avertismente), 7 persoane pentru care nu s-au transmis în registrul electronic contracte individuale de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii (pentru care s-au aplicat 2 amenzi în valoare totală de 80.000 lei şi 4 avertismente), o persoană care a fost primită la muncă în perioada în care aceasta avea contractul individual de muncă suspendat (pentru care s-a aplicat o amendă de 20.000 lei) şi 2 persoane primite la muncă cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial (pentru care s-au aplicat 2 avertismente)”, precizează ITM.

Inspectorii de muncă au urmărit şi modul în care agenţii economici respectă legea referitoare la executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă ale salariaţilor. În acest sens, au fost aplicate 29 de sancţiuni (16 amenzi de valoare totală de 34.500 lei şi 13 avertismente) pentru neîntocmirea corectă a documentelor de evidenţă a orelor de muncă prestate de salariaţi, 2 amenzi în sumă totală de 2.300 lei pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, un avertisment pentru nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, o amendă de 3.000 lei şi un avertisment pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, o amendă de 2.000 lei şi 2 avertismente pentru neînmânarea unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului la angajare, 2 avertismente pentru nepăstrarea la locul de muncă a copiilor contractelor individuale de muncă ale salariaţilor care desfăşoară activitate în acel loc şi 2 avertismente pentru neplata salariilor.

„În ceea ce priveşte registrul general de evidenţă a salariaţilor, au fost depistate situaţii de nerespectare a termenelor legale de transmitere a registrelor electronice şi/sau a modificărilor acestora, situaţii de completare eronată a datelor şi de dublare a contractelor individuale de muncă. Au fost efectuate controale la 1175 de angajatori, 10 dintre ei fiind sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale. Au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, dintre care 4 amenzi în valoare totală de 7.300 lei şi 7 avertismente. S-au dispus 199 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate”, arată raportul ITM.

2 thoughts on “Angajați în bătaie de joc, la Botoșani! Oameni ținuți să lucreze „la negru”, fără repaos ori cu program de noapte, fără plată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *