Criză de sânge la Botoșani! Pentru unele grupe de sânge stocurile sunt nule. „Vă rugăm, ajutați-ne să ajutăm”

Centrul de Transfuzie Sanguină din Botoșani se confruntă cu o criză acută de sânge. Reprezentanții centrului susțin că în special stocurile de sânge pe OI Pozitiv sunt minime. Mai mult decât atât stocurile pe grupa OI Negativ sunt nule. Aceștia fac un apel către botoșăneni să meargă să doneze pentru a ajuta la salvarea vieților omenești.

„Vă rugăm, ajutați-ne să ajutăm!”, este mesajul reprezentanților centrului.

Donarea de sânge: condiții și beneficii pentru sănătate

Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

  • să ai vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
  • să fii cetățean român sau rezident în România;
  • să ai greutatea >/= 50 kg;
  • să ai tensiunea arterială între 10 ți 18 mmHg;
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
  • să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
  • să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni;
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală.

Donatorul să nu se consume băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării. În ziua donării trebuie să aibă un mic dejun bogat în vitamine (fructe, legume), fără grăsimi și fără proteine animale (unt, produse lactate, carne) și cu aport de lichide: ceai, apă, sucuri naturale de fructe, cafea. Nu se fumează înainte și după donare timp de o oră.

Persoanele care doresc să doneze sânge, trebuie să aibă la ele un document de identitate, în original: cartea de identitate, pașaport, carnet de conducere, care să nu fie expirate.

Beneficii pentru sănătatea donatorului:

  1. înainte de donare beneficiezi întotdeauna de un control medical și câteva analize de sânge. Hemoglobina se verifica la fiecare donare, glicemia si hemoleucograma se fac la indicația medicului, iar grupa sanguină se verifică doar la prima donare.
  2. după donare, din sângele donat, se fac alte analize, al căror rezultat poate fi ridicat personal de donator (după 3 zile lucrătoare).
  3. donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale, de specialitate.
  4. donând regulat se realizează reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul.
  5. cu ocazia unei donări de sânge total se produce arderea a 650 calorii.
  6. donatorii recurenți înregistrează o creștere a rezistenței organismului la eventuale șocuri hemoragice.
  7. la bărbați, femeile post-menopauză ca de altfel la toate persoanele cu exces de fier, prin donarea regulata se produce o reglare a nivelului fierului din sânge (excesul de fier este un factor de risc cardiovascular).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *