Guvernul a aprobat memorandumul pentru deschiderea punctului de frontieră de la Racovăţ – Diakivţi

Guvernul a aprobat, în ședința de vineri, memorandumul pentru deschiderea punctului de frontieră de la Racovăţ – Diakivţi. Acesta presupune încheiere aunui acord cu Ucraina, „în vederea modificării Acordului, încheiat prin schimb de note verbale, din 31 august 2012 şi respectiv 12 septembrie 2012, privind înfiinţarea punctelor de trecere a frontierei de la Racovăţ – Diakivţi, Vicovu de Sus – Krasnoilsk şi Ulma – Ruska”.

Vama Racovăț a fost închisă în 2010 pentru a intra într-un program de modernizare, iar de atunci nu a mai fost deschisă. Având în vedere situația de la graniță, inclusiv primarii au făcut solicitări pentru deschiderea acesteia astfel încât refugiații să poată veni mai ușor în România.

Primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu, spunea că acest punct de trecere al frontierei este reabilitat și finalizat și ar ajuta enorm în aceste momente atât de grele pentru comunitatea ucraineană.

În aceste momente tragice pentru vecinii noștri ucraineni și pentru frații noștri români care locuiesc în Ucraina, facem apel la președintele țării împreună cu toți cei care dețin responsabilități în cadrul ministerelor ți instituțiilor de profil (vama, poliție de frontieră), să redeschidă punctul de trecere al frontierei Racovăț”, susține primarul.

Dumitru Chelariu susține că ponderea populației de naționalitate română în Ținutul Herței este de peste 93%, iar acest punct de frontieră ar ajuta foarte mult ca ucrainenii să ajungă mai ușor în România.

„Avem cu toții datoria morală să facem acest lucru. Vama Racovăț reprezintă poarta de intrare cea mai apropiată a fraților români despărțiți de alt eveniment tragic al istoriei. Vă implorăm, în numele miilor de români de cealaltă parte a graniței și în numele solidarității cu poporul ucrainean greu încercat în aceste momente: deschideți vama Racovăț! Deschideți sufletele pentru mii de familii care se luptă pentru supraviețuire”, este apelul primarului.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *