Cum se truchează un concurs la stat. Actriță din Botoșani implicată într-un scandal uriaș

Procurorii au aratat cum a fost trucat concursul pentru postul, nou creat, de sef serviciu artistic la Scoala de Arte. Toata mascarada a fost pusa în scena pentru iubita patronului Conest SA. Directorul Scolii de Arte, Vlad Baba, interceptat de DNA, despre întâlnirea cu acesta: „Am fost la Vio, la penthouse acolo! Am mâncat alaltaieri seara, pici jos, frate! Pici jos, repet, smecher de smecher!”. Nici rectorul Universitatii de Arte nu a reusit sa-i schimbe parerea lui Baba care ar fi urmarit o „sponsorizare”, scrie Ziarul de Iasi. 

Numele unui om de afaceri „greu” al Iasului a fost invocat ca s-ar afla în spatele angajarii Andreei Popovici (FOTO JOS) ca sef al Serviciului Artistic din cadrul Scolii Populare de Arte. Cu gândul la banii acestuia, oamenii din institutiile statului s-au facut luntre si punte pentru a-i asigura un job caldut iubitei sale. A fost schimbata organigrama Scolii de Arte, înfiintându-se un post „dedicat”. Conditiile de participare la concurs au fost negociate direct cu viitoarea candidata. Subiectele posibile de examen i-au fost puse în brate din ziua în care au fost redactate, cu o saptamâna înaintea concursului.

Seful Scolii de Arte a discutat personal cu un potential contracandidat pentru a-l convinge ca postul nu e de el. Chiar cu institutiile statului facute pres în fata favoritei, emotiile nu au lipsit, pentru ca a existat totusi o contracandidata si o opozitie acerba a altor „grei”. În cele din urma, slugarnicia administratiei iesene nu a dus la nimic, omul de afaceri neacordând nici macar o sponsorizare. A rezultat însa un dosar penal în care presedintele Consiliului Judetean si directorul Scolii de Arte au calitatea de inculpati. Ceilalti acuzati au povestit totul în detaliu procurorilor, pentru a scapa.

Povestea angajarilor „cu cântec” de la Scoala de Arte a început cu numirea lui Vlad Baba (FOTO JOS) ca director interimar. Desemnat pe 11 noiembrie 2020 consilier personal al presedintelui CJ, Costel Alexe, acesta a fost detasat chiar a doua zi ca director la Scoala Populara de Arte „Titel Popovici” din subordinea institutiei judetene. În iunie 2021, devenea director „plin” dupa un concurs în care conditiile de participare se mulau perfect pe CV-ul sau. Principala activitate ca director a lui Baba pare sa fi fost angajarea de oameni de încredere.

„Dupa preluarea interimara a conducerii Scolii Populare, în conditiile în care a intrat în conflict deschis cu majoritatea angajatilor scolii, a facut demersuri pentru angajarea unei persoane de încredere care sa se ocupe de problemele administrative ale scolii”, aveau sa retina procurorii DNA. Asa s-a ajuns la detasarea de la Ansamblul Artistic „Constantin Arvinte” a Elenei Nina Zugravu. Adusa în aprilie 2021 pe un post de referent, ea s-a ocupat în fapt de resursele umane ale Scolii, ocupându-se de organizarea tuturor concursurilor de angajare. A primit chiar si drept de semnatura în locul lui Baba, atunci când acesta lipsea.

Apare un post nou, cu dedicatie, în organigrama

În decembrie 2020, cu o saptamâna înaintea Craciunului, plenul CJ adopta hotarârea 349, prin care organigrama Scolii de Arte era modificata, introducându-se functia de sef serviciu artistic, „la propunerea lui Baba si cu sustinerea lui Alexe”, dupa cum au consemnat procurorii. În aprecierea acestora, postul nu-si avea justificarea în scoala, fiind specific altor institutii artistice, precum teatrele sau Opera. Pentru fotoliul de sef, se încalzea deja pe margine Andreea-Elena Popovici.

Absolventa a Universitatii de Arte (UAGE), aceasta încercase în 2019 o colaborare cu Teatrul „Luceafarul”, fara însa a reusi. Si-a gasit un post tocmai la Botosani, la Teatrul de Papusi „Vasilache”. În viata particulara, Popovici este prietena lui Viorel Cozma, patronul Conest SA. Acesta i-a recomandat în 2020 sa mai încerce o data la Teatrul „Luceafarul”. Se schimbase puterea, venisera la conducerea CJ oameni mai tineri, cu alta viziune. În noiembrie, Popovici s-a întâlnit cu vicepresedintele CJ, liberalul Sorin Afloarei. Acesta s-a declarat de acord sa discute cu directoarea artistica a Teatrului „Luceafarul”, dar din discutie a mai rezultat o varianta. Afloarei i-a propus colaborarea cu Scoala de Arte.

Rectorul se opune

În ianuarie 2021, s-a încercat detasarea Andreei Popovici de la teatrul botosanean la Iasi, la fel cum fusese detasat însusi Baba de la CJ la Scoala de Arte. Tentativa a esuat din cauza opozitiei directorului teatrului „Vasilache”, asa ca au demarat eforturile pentru organizarea unui concurs. O discutie dintre Baba si rectorul Universitatii de Arte, Aurelian Balaita, interceptata de anchetatori pe 18 martie 2021 surprinde faptul ca desi nici nu se anuntase concursul, numele câstigatorului este deja cunoscut. Balaita îi recomanda lui Baba sa nu o aduca pe Popovici, cu care se afla în conflict si care la Botosani îl „sapa” pe directorul teatrului.

Aurelian Balaita, rectorul Universitatii de Arte

„Nu-i cazul sa-ti iei o piatra de gât”, i-a spus Balaita lui Baba. Acesta raspunde ca numele Andreei Popovici nu este propunerea, ci ar fi venit pe filiera cuiva din domeniul constructiilor civile, care ar fi lucrat la Royal Town. Într-o discutie ulterioara, Baba spune ca „trebuie sa o eliminam cumva din schema”, sens în care va vorbi cu „Costel”. „Decât sa-mi bage cineva pe gât pe cineva pe care nu cunosc, mai bine pe cineva pe care cunosc”, spune Baba. Dupa o luna însa, alta înregistrare arata ca Baba aflase cine era persoana din domeniul constructiilor, iar problema a început sa se puna altfel.

Apare în scena patronul „Conest”

La începutul lui aprilie, Popovici discuta cu o anume „Cristina” de la un salon de remodelare corporala, spunându-i ca urmeaza sa se mute la Iasi în viitorul apropiat, dar nu la teatru, ci la o alta institutie. Pe 23 aprilie, îi povesteste mamei sale despre o petrecere desfasurata la „Dionisos” la care au participat omul de afaceri si Baba. Acolo s-ar fi stabilit ca Baba „iese director cu concurs” într-o luna, iar dupa înca o luna o va angaja pe Popovici. Dupa câteva zile, tânara îi povesteste si bunicii sale despre viitorul sau post. La sfârsitul lui mai, într-o discutie cu tatal sau, îi spune acestuia ca pe la jumatatea lunii iulie va fi organizat concursul pentru „postul ei”. „O sa-ti zic eu mai multe, ca se da un concurs acuma ca sa… N-are oameni, ca i-o plecat câtiva oameni, stii? Ca a facut oleaca de curatenie pe-acolo! Si ca sa poata organiza concursul, nah…!”.

La începutul lunii iulie, începeau pregatirile pentru concursul „ei”. Conform marturiei lui Zugravu, Baba i-o prezentase pe Popovici ca persoana interesata si i-a spus ca ea trebuie sa ocupe postul. Referentul s-a executat. Zugravu, „doamna Nina”, i-a trimis Andreei Popovici conditiile de participare, înca neanuntate public, întrebând-o daca sunt ok. Popovici i-a cerut sa nu treaca „actoria” ca prima disciplina în conditiile de studii, ca sa nu bata la ochi, ci undeva pe pozitia a treia. Asa s-a si facut. Vechimea în munca era si ea o problema. Popovici avea doar 2 ani si 9 luni vechime. Cam putin pentru un post de sef. Problema s-a rezolvat usor, cerându-se doar 2 ani de munca. Pentru un simplu post de referent economist cu studii medii, fusesera cerute la un alt concurs minim 10 ani vechime. Tot un concurs „cu cântec”, în urma careia a fost angajata Mihaela Cucorada, care tinuse contabilitatea firmelor lui Baba. Pe 7 iulie, Popovici îi povestea entuziasmata despre întâlnirea cu Zugravu. „Patru ore am stat la masa. E 99,99-”, a spus aceasta, referindu-se la concurs. Îi daduse si lui Zugravu „ceva”, dar nu-i parea rau.

Rectorul: „nu mai pupa doctorat la mine”

Dar 99,99- nu înseamna 100- si putin a lipsit ca acel 0,01- sa se petreaca. Pe 19 iulie, când calendarul concursului era de acum anuntat, Balaita îi reproseaza telefonic lui Baba ca l-a mintit si ca organizeaza concursul pentru Popovici. Dupa 13 minute, Balaita îl suna pe directorul Teatrului „Vasilache”, Marius Rogojinschi, cerându-i sa o tina cu orice pret pe Popovici la Botosani. „Pentru ziua de 5 (august, când era programat interviul, n.r.) nu anula nimic, nicio repetitie, nici nimic. Pentru ca daca îsi ia concediu medical, va fi infirmat concursul. Fara învoire, sa lipseasca si atunci se vede ce face”, a spus Balaita. Procurorii au consemnat si o amenintare a lui Balaita la adresa lui Baba: „nu mai pupa doctorat la mine”. Rectorul UAGE trebuia sa lupte însa cu forte prea mari chiar si pentru el.

Chiar a doua zi, Popovici i-a trimis mamei sale o fotografie cu viitorul sau birou. În aceeasi zi, îi transmite tatalui sau ca Baba îi va transmite lui Balaita, între patru ochi, ca în spatele tinerei este patronul Conest. Îi mai spune tatalui sau ca va trebui si ea sa vorbeasca cu Balaita, dar nu telefonic, ci personal. „Sa nu, Doamne fereste, întregistrari…”. Fara sa stie, avea dreptate. Cu castile pe urechi, anchetatorii luau notitie. Au notat si ca Baba a fost sunat de un potential candidat la postul de sef al Serviciului artistic, dar directorul Scolii de Arte a reusit sa-l convinga ca postul nu e de el. Dupa doua zile, Baba îi povestea entuziasmat unui cunoscut despre o întâlnire cu patronul Conest: „Am fost la Vio, la penthouse acolo! Am mâncat alaltaieri seara, pici jos, frate! Pici jos, repet, smecher de smecher!”.

Apare o contracandidata. Se lupta cu morile de vânt

Pe 26 iulie 2021, la Scoala de Arte a fost organizata selectia dosarelor. Andreea Popovici nu era însa singurul candidat. La concurs se înscrisese si Andreea Tatiana Moscalu, profesor de teatru la Fundatia Euroed. Nu a fost chiar o surpriza pentru Popovici. Fusese informata deja de trei zile de Zugravu si stia deja si cum o cheama pe contracandidata. Ambele candidaturi au fost admise, dar tot Popovici pleca cu prima sansa. În aceeasi zi au fost întocmite trei variante de subiecte, care au ramas pe laptopul Ninei Zugravu. Le-a scos la imprimanta, s-a întâlnit cu Popovici în Copou si, pe strada, i le-a înmânat. La perchezitia domiciliara care a fost facuta ulterior, o foaie cu „Varianta 3” a fost gasita. Initial, a spus ca o luase în ziua examenului, pentru a o tine ca amintire. Anchetatorii nu au crezut-o. Foaia nu era semnata si stampilata, cum erau variantele din plicurile pregatite pentru examen si nici nu avea baremul completat. În plus, în apartament se aflau si trei reglementari, scoase la imprimanta, pe care erau evidentiate tocmai paragrafele care raspundeau la întrebarile din cele trei variante de subiecte posibile. Alte legi prezente în bibliografie erau neatinse. Un caiet A4 continea conspecte, structurate exact pe variantele de subiecte.

Pe 2 august, a fost organizata proba scrisa a examenului. În aceeasi dimineata, Alexe l-a sunat pe Baba care îi transmite: „Succes acolo, da?”. Baba s-a dus personal la comisia de concurs pentru a discuta cu membrii acesteia. Dupa cum au consemnat procurorii, le-a spus ca „se afla într-o situatie dificila, în sensul ca el le cunoaste pe ambele candidate, dar ca cineva ar prefera-o pe domnisoara Popovici”. Le-a mai spus ca tocmai a primit un apel telefonic prin care i s-a cerut sa se asigure ca lucrurile merg în directia care trebuie, dupa cum a povestit ulterior presedinta comisiei de concurs. Cu subiectele cunoscute dinainte, Popovici s-a bucurat de succesul urat de Alexe: a luat 92 de puncte, fata de doar 72,33 de puncte obtinute de Moscalu. În aceeasi zi, desi concursul nu era înca terminat, si-a putut vedea fisa postului. I-a facut o fotografie si i-a trimis-o mamei sale. A doua zi, discuta deja cu Zugravu despre formele care trebuie facute pentru a pleca de la teatrul din Botosani. Interviul era privit de amândoua ca o simpla formalitate.

„Se apropia de prietenul meu, ca acesta sa-i sposorizeze filmul «Sase»”

Asa a si fost. Pe 5 august, la interviu, Moscalu a luat maximul, 100 de puncte. Inutil. Popovici nu a putut fi retinuta la Botosani si s-a prezentat, luând 98,33 puncte. Punctaj final, Popovici – 95,17 puncte, Moscalu – 86,17 puncte. Popovici si-a adjudecat postul, cu un salariu brut de 5.083 de lei, plus indemnizatia de hrana, de 347 lei. A ramas totusi dezamagita. „Desi initial am considerat ca Baba ma sustinea din amicitia noastra si în considerarea profesionalismului meu, ulterior am constatat ca dorea sa ma sprijine în mod interesat, adica dorea sa ma foloseasca pentru a se apropia de prietenul meu, ca acesta sa-i sposorizeze filmul «Sase» sau sa faca diverse investitii în domeniul artistic”, a declarat Popovici procurorilor.

Mai mult pe Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *