A început războiul în Ucraina! Măsură fără precedent la frontiera cu Ucraina, care se aplică începând de la miezul nopții

Autoritățile ucrainene au adoptat o măsură fără precedent pentru cetățenii săi, în contextul stării de urgență și a mobilizării populației pentru război. Niciun bărbat nu mai are voie să părăsească teritoriul ucrainei începând cu ora 0.00 a zilei de joi. Măsura a fost comunicată și polițiștilor de frontieră și vameșilor români, în special celor de la Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret.

Ministrul ucrainean de Externe a anunțat joi dimineață, pe Twitter, că „Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei”.

Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Orașele pașnice ucrainene sunt sub lovituri. Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul pentru a acționa este acum”, a scris Dimitri Kuleba.

Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană. Aeroportul a anulat zborurile şi a evacuat pasagerii şi personalul.

Putin anunță operațiunea militară din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Președintele Ucrainei a decretat legea marțială

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce şeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat în zori începerea unei „operaţiuni militare” în Ucraina, transmite Reuters. Zelenski a spus că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.

De asemenea, Volodimir Zelenski a anunțat declararea stării de urgență pe teritoriul acestui stat și a semnat un decret, marţi seara, de mobilizare a rezerviştilor, pe fundalul deciziei Rusiei de a folosi forţa militară în regiunea Donbas. El a precizat că această stare de urgență va dura inițial 30 de zile. Măsura trebuie aprobată și de Parlamentul Ucrainei.

De altfel, Ucraina a început miercuri înrolarea rezerviştilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, în urma unei decizii prin decret a preşedintelui Volodimir Zelenski, a anunţat armata ucraineană.

Mobilizarea a început astăzi (miercuri). Durata maximă de serviciu este de un an”, potrivit oficialilor ucraineni.

Ucraina dispune de peste 200.000 de rezervişti în plus faţă de cei peste 250.000 de membri ai forţelor armate regulate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *