Militarul din Botoșani care a pus arma în cui pentru tunica de „chef“. De pe câmpul de luptă, în bucătăria internaţională

Un botoşănean de 35 de ani a înlocuit haina militară cu tunica de chef şi a dat puşca pe cuţitul din bucătărie. Are experienţa misiunii într-un teatru de operaţiuni, dar spune că mai mari satisfacţii îi dau preparatele gătite cu dragoste pentru clienţii foodtruck-ului său, numit simbolic „La Soldat“, scrie Adevarul.

Visul Caporalului conţine carne de porc, salată de varză roşie, castraveţi, jalapeno şi sos de brânză. Nu, nu este un cod folosit într-o misiune militară, ci sunt ingredientele dintr-un sandwich al localului „La Soldat“. Putem continua cu Pofta Generalului, cu AK47 sau chiar cu Grenada Căpitanului, toate atent pregătite de mâinile unui fost soldat.
Ovidiu Dobinciuc, actual bucătar şi antreprenor, a crescut în comuna botoşăneană Flămânzi visând la uniforma de poliţist. Destinul l-a dus însă pe căi milităreşti, cât să se obişnuiească cu uniforma şi cu viaţa de soldat. Şi, cel mai important, să facă faţă celei mai importante misiuni din viaţa sa: camioneta-restaurant „La Soldat”.

Toate drumurile duc pe front

La întrebarea „Ce-o să te faci când o să fii mare?“, Ovidiu răspundea direct: „poliţist“. Aşa că, atunci când a crescut, a vrut să îşi concretizeze visul: „Iniţial am vrut să fac Liceul de Poliţie. Am dat, am trecut toate probele, însă n-am intrat din cauza câtorva sutimi. M-am înscris la Liceul din Flămânzi, Botoşani. Următorul an am mers din nou la Liceul de Poliţie. N-am intrat nici atunci. Îmi plăceau uniforma şi ideea de a fi poliţist, dar nu a fost să fie“
Primul său loc de muncă, imediat după absolvirea liceului, a fost şoferia. Însă, drumul pe care avea să conducă era cu totul altul, ducea spre teatrul de operaţii. Direcţia i-a dat-o tatăl său.
„Nici măcar nu ştiam că s-a scos armata obligatorie. M-a sunat tata şi mi-a zis că se fac angajări în armată. Mi-a explicat el ce şi cum, eu eram pe lângă subiect. M-am dus, am trecut toate probele, am intrat. Pe baza mediei te repartizau undeva prin ţară. Eu am fost repartizat la Galaţi“, spune Ovidiu Dobinciuc pentru „Weekend Adevărul”.
Aşa se face că, din 2007 până în 2013, tânărul a stat în garnizoana de pe malul Dunării, cunoscând cu adevărat lumea militară.

Din Afganistan se vine cu planuri

Anii 2011 şi 2012 au fost reprezentativi pentru cariera de soldat a lui Ovidiu. A fost perioada în care a văzut viaţa dintr-un teatru de operaţii, din Afganistan. Ne mărturiseşte că a fost o experienţă pe care, cu siguranţă, n-ar fi putut-o trăi în altă parte.
„Am fost în misiune în 2011 şi-n 2012, în Afganistan. M-am întors în ţară cu gândul să-mi fac o relaţie, o familie. Nu mă gândeam să-mi dau demisia. În 2012, prin toamnă, am plecat o lună la un exerciţiu în Germania, tot cu unitatea. Şi acolo am avut parte de o experienţă frumoasă, presărată cu multe provocări: mergeam zilnic zeci de kilometri pe jos cu tot echipamentul în spate“, îşi aminteşte Ovidiu.
Ne povesteşte şi de perioadele de început ale vieţii de militar, când petrecea mult timp în câmp, într-un frig pe care parcă-l simte şi astăzi.
„Îmi amintesc că eram la începutul carierei mele de militar, am prins un exerciţiu în poligon, şi trebuia să stăm câteva zile în câmp, pe acolo. Era un frig! Eu am fost pe aruncător, pe 82, asta înseamnă că noi, tot echipajul, stăteam într-un TAB. Unde te lipeai, era numai fier. Nu reuşeai să te încălzeşti. Nu era tocmai plăcut“, povesteşte Ovidiu Dobinciuc.
Cu toate acestea, motivele pentru care a ales să plece de pe câmpul de luptă au fost cu totul altele. „Mi-am dat demisia pentru că am prins perioada aceea când s-au tăiat salariile bugetarilor. Între timp s-au mai schimbat lucrurile. Fix atunci mi-a zis cineva să plecăm în altă ţară. Eu aşa am văzut situaţia, ca pe un sfârşit. Am zis să încerc altceva“, adaugă fostul militar.

De pe câmpul de luptă direct în bucătăria internaţională

Sfârşitul carierei de militar a însemnat un nou început pentru Ovidiu Dobinciuc. Un început la care nu s-ar fi gândit vreodată. Plecarea în altă ţară nu a mai avut loc, din diverse motive, iar botoşăneanul trebuia să-şi caute ceva de muncă. Într-o zi, şi-a depus CV-ul la un restaurant, fără să ştie că acela însemna începutul unei noi cariere.
„Citeam ziarul şi-mi depuneam CV-uri. Aşa s-a întâmplat să-mi depun CV-ul la restaurantul unde am lucrat apoi mulţi ani. Nu era încă deschis, ei îşi căutau personal. Le-am zis că nu am experienţă, dar am voinţă. Nu ştiam multe din bucătărie, eu ştiam să trag cu puşca. M-au angajat. Şi, mai mult decât atât, am nimerit într-o bucătărie internaţională. Eu, la mine la Flămânzi, n-am mâncat avocado“.
 Astfel, în 2013 a făcut trecerea de la o carieră în armată la una în gastronomie. A fost ajutor de bucătar, până a furat meserie şi s-a eliberat un post de bucătar, pe care l-a ocupat imediat.
„Mi-au zis: «De luni începi». De obicei, zilele de luni erau mai uşoare, dar fix lunea aia a fost plin. Dar a fost foarte bine că s-a întâmplat aşa. Din 2013 până în 2021 am lucrat la ei. Au mai fost perioade scurte în care am plecat. Schimburi de experienţă, să le numesc aşa“, declară Ovidiu Dobinciuc.
În 2021, în timpul pandemiei de coronavirus, viaţa tânărului bucătar a luat o nouă întorsătură. La locul de muncă pe care îl avea de atâţia ani s-au redus numărul de ore şi, implicit, salariul. A găsit, întâmplător, în mediul online, un food truck (camion cu mâncare) la vânzare care i-a atras atenţia, ducându-l cu gândul la prima lui dragoste, milităria.
„Eu aveam o maşină pe care voiam s-o vând. L-am întrebat pe vânzător dacă nu vrea maşina plus diferenţă de bani. A fost de acord. M-am dus pe la Suceava, Rădăuţi, să văd maşina. Am mers cu tata. Primul gând a care mi-a venit când am mers cu noua maşină a fost armata“, spune Ovidiu Dobinciuc.
Acela a fost momentul în care a luat naştere propria lui afacere, care avea să îmbine pasiunea pentru gătit cu dragostea de haina militară. Camioneta a luat parcă forma unui restaurant de pe front, iar numele îi era deja predestinat: „La Soldat“.
„Maşina era goală. Avea o hotă, atât. Nu era izolată. Era albă pe exterior, cu doi cocoşi pictaţi – probabil s-a făcut pui la rotisor în ea. Nu mi-a fost teamă. Nu m-am gândit că nu ar merge pentru că omul mănâncă. Nevoie de mâncare este şi va fi mereu. Şi, mai ales, fiind vorba de un food truck, mi-am zis că va fi mai uşor de întreţinut decât un restaurant“, ne explică bucătarul.

Sandwichurile cu carne de pui, porc, miel şi vită sunt specialitatea casei. Toate gătite lent şi preparate în bucătăria pe roţi a lui Ovidiu, care se ocupă singur de afacere. Clienţii pot alege de la Visul Caporalului până la Grenada Generalului – sunt căutate şi mâncate cu poftă, iar Ovidiu ne spune secretul: „Calitatea ingredientelor. Produsele folosite şi atenţia pe care le-o oferi. Sunt oameni care ştiu să mănânce, chiar dacă vorbim de street food, trebuie să existe calitate şi acolo“
Pe lângă preparatele clasice, Ovidiu îşi bucură clienţii, săptămânal, cu câte o surpriză. „Un special în fiecare săptămână. Nu vor lipsi vinul fiert şi nici meniurile speciale de weekend. În plus, avem şi un produs nou: burger vegetarian“, ne face poftă bucătarul.
În prezent, bucătăria pe roţi a lui Ovidiu se află în Valea Ursului, din judeţul Iaşi. Cert este că Ovidiu Dobinciuc s-a ghidat, atât pe front, cât şi-n bucătărie, după trei principii: seriozitate, disciplină şi ordine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *