Escrocherii în numele unui mort! Două femei din Botoșani au făcut bani frumoși cu certificate energetice falsificate

Două femei din județul Botoșani au făcut bani frumoși după o escrocherie în numele unui mort. Acestea au falsificat certificate de performanță energetică, iar instanța le-a pedepsit. Felicia Cătălina Matfeev, de 62 de ani, a fost condamnată la un an și două luni de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune și fals material în înscrisuri sub semnătură privată, iar Oana David (Nechita), de 38 de ani, a fost condamnată pentru complicitate la nouă luni și zece zile de închisoare cu suspendare. Decizia Curții de Apel Suceava este definitivă.

Felicia a fost căsătorită cu un auditor energetic pentru clădiri. Oana era inginer la o societate din Fălticeni specializată în proiectarea de instalații electrice, termice și sanitare în construcții, precum și consultanță tehnică. Astfel că aceasta le recomanda clienților firmei sale, când aveau nevoie de certificate de performanță energetică, să meargă la auditorul botoșănean care le oferea certificatul de performanță energetică, documentul fiind ridicat tot de Oana și predat beneficiarului. Ea încasa suma de bani aferentă, din care își oprea un comision, iar restul banilor îi dădea botoșăneanului.

În august 2014, bărbatul a decedat, dar Oana a continuat afacerea cu soția bărbatului, Felicia. Aceasta avea acces la datele soțului său și avea și ștampila de auditor autorizat. Așa că au falsificat mai multe certificate în numele bărbatului mort până s-au sesizat cei de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Suceava. Aceștia au descoperit 18 certificate emise în perioada august 2014 – februarie 2015, după decesul bărbatului așa că au sesizat polițiștii. Prejudiciul se ridica la 4.750 lei. Femeile au recunoscut totul în instanță, iar toate certificatele de performanță energetică falsificate au fost anulate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *