Conducerea Memorialului Ipotești, după poezia cu aluzii sexuale prezentată la gala Premiului Național de Poezie: Nu încurajăm un asemenea demers

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a șters deliberat de pe pagina sa înregistrarea de la Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum, în care poeta Cătălina Stanislav recita o poezie cu aluzii sexuale.

„Recitarea unei poezii care include și cuvinte sau expresii licențioase este alegerea exclusivă a poetului/poetei. Nu încurajăm un asemenea demers, dar nici nu putem avea opțiunea de a interzice în vreun fel modalitatea în care înțelege să se exprime un creator. Ca atare, în considerarea dreptului la liberă exprimare, mai ales în domeniul literar, Memorialul Ipotești nu poate cenzura modul în care un tânăr poet încearcă să devină cunoscut publicului larg. În urma apariției în mediul on-line a înregistrării în care o poetă nominalizată înțelege să recite una dintre poeziile sale care conține cuvinte licențioase, am decis, fără a ne pronunța asupra valorii literare a textului citit, retragerea de pe pagina Memorialului a înregistrării”, precizează conducerea Memorialului.

Reamintim că o poezie interzisă minorilor a fost prezentată, sâmbătă, la evenimentul organizat pentru decernarea premiului „Mihai Eminescu” de la Botoșani. Poeta Cătălina Stanislav, în vârstă de 27 de ani, una dintre poetele nominalizate pentru „Opus primum”, a ales să prezinte o poezie numită „Gwyneth Paltrow și cu mine”.
Nu este pentru prima dată când la un astfel de eveniment este prezentată o poezie cu tentă sexuală. În 2018, Medeea Iancu a prezentat o poezie asemănătoare. Atunci, poeta a fost sancționată de polițiști la Legea 61/1991 cu avertisment, ”pentru săvârșirea în public de fate, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice”, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

VIDEO Poezie interzisă minorilor prezentată la evenimentul de decernare a premiului „Mihai Eminescu” de la Botoșani. „Zice că se masturbează când îl întreb ce face”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *