FOTO Zidul unei biserici emblemă a județului Botoșani, restaurat de Ambulanța pentru Monumente

Zidul unei biserici emblemă a județului Botoșani a fost restaurat de Ambulanța pentru Monumente. Lucrările realizate asupra zidului de incintă al Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” comuna Hilișeu-Horia, un imobil cu o istorie și arhitectură impresionantă, au fost finalizate.

Scopul intervenției a vizat punerea în siguranță a zidului de incintă prin eliminarea lucrărilor care au condus la acumularea umidității în masa zidăriei și, mai apoi, la freabilizarea cărămizilor, a coronamentului de piatră de la baza statuilor și a statuilor propriu-zise.

„Astfel, am îndepărtat tencuiala din mortar de ciment de pe laturile de sud, est și nord ale zidului, după care am făcut injectări în masa zidăriei, în zonele sensibile, cu mortar fluid de var hidraulic, urmând apoi rezidiri punctuale cu cărămidă plină și rostuiri. Paramentul zidului a fost finisat cu tencuială și tinci pe bază de var hidraulic. Împreună cu restauratorii ce ni s-au alăturat, am biocidat și am îndepărtat depunerile biologice de pe statuile și de pe coronamentul din piatră, cu instrumentar adecvat. Întrucât statuile vor rămâne în continuare expuse intemperiilor, iar acestea prezentau exfolieri parțiale și demineralizări ale pietrei, ele au fost la final tratate preventiv cu o soluție de restaurare pe bază de etil-silicați. Astfel, am prelungit perioada în care pot aștepta o intervenție majoră de restaurare. Cu ocazia îndepărtării lichenilor de pe suprafaţa statuilor, am descoperit inscripţii cu caractere latine la nivelul soclurilor, păstrate parţial, cu ajutorul cărora a fost posibilă identificarea tuturor personajelor. Mai mult, patru dintre aceste statui prezintă orificii de inserţie a unor elemente metalice, dispărute astăzi, fiind vorba de atributele iconografice ale Apostolilor”, susțin cei de la Ambulanța pentru Monumente.

Ligia Teodoru și Mihai Spiridon, doi mari restauratori din cadrul Palatului Culturii Iași, s-au alăturat acestui demers. De asemenea, preotul Iulian Barabasa și primarul comunei Hilișeu-Horia, Ioan Butnaru, au asigurat masa, cazarea și toate condițiile pentru ca  cei care au lucrat să își poată face treaba fără griji.

Finanțatori au fost Dedeman, Profi Romania şi The Prince’s Foundation, iar donator Elsaco Electronic.
Intervenția s-a realizat în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru monumente” (http://ambulanta-pentru-monumente.ro), proiect inițiat de Asociația Monumentum și susţinut de către Alteţa să Regală, Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation.

Cei care doresc să le susțină activitatea și proiectele viitoare pot face donații în contul: Asociația ACTUM, CIF: 41824328, IBAN: RO56BTRLRONCRT0518038401, Banca Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *