FOTO Cea mai tare biserică din lume e în Botoșani: jumătate catolică, jumătate ortodoxă

La Hilișeu-Crișan, în județul Botoșani, există o biserică unicat în lume, deoarece îmbină elemente de arhitectură ecleziastică ortodoxă cu cea catolică. Boierul Vasile Curt a ridicat lăcașul pur românesc, din lemn, la 1802. Fiul său, Alexu, s-a îndrăgostit de Anna, care era catolică. Pentru a nu o supăra, a ridicat un zid și o clopotniță pline de influențe catolice, cu statui aduse direct de la Roma, scrie A1.ro.

Acolo sus, sus de tot, cum lași la vreo 56 de kilometri Botoșaniul și te apuci a traversa ținuturile mirifice ale Dorohoiului, aproape de ultima graniță a Uniunii Europene, lângă codrii Herței se găsește satul Hilișeu-Crișan, din comuna Hilișeu-Horia.

Cu 200 de ani în urmă, toate aceste meleaguri aparțineau boierului Vasile Curt. Aici se cultiva faimosul grâu roșu, iar țăranii din partea locului trebăluiau la moșia acestuia. Pe la 1800, Vasile Curt a aflat că acolo fusese, demult, un schit de maici, ce-și luase numele de ”Călugărița”, de la pădurea aflată acolo. Curt, iubitor de Dumnezeu, porunci a se ridica o biserică ortodoxă din lemn. A trimis după meșteri vestiți până în Ucraina de azi și aceștia se puseră pe trebăluială. A apărut o adevărată minunăție, cu ”solzi” la exterior, cu pridvor lucrat manual, direct cu barda, cu acoperiș cu draniță și cu dragoni. Pisania ce se păstrează și azi, arată și data când a fost sfințită: 21 mai 1802.

Faimoșii dragoni, probabil blazonul familiei boierești Curt

Anii trec. Alecu, fiul boierului, prinde drag de Anna Bernescu, o bistrițeancă de religie catolică. Tatăl, boierul, ar fi vrut o legătură cu urmașele unor negustor cu stare, așa cum spunea tradiție, dar Alecu nici nu a vrut să audă. S-a făcut nuntă mare, frumoasă, iar Anna s-a mutat la casele boierești. Nimeni din familie nu i-a cerut să se lepede de a sa credință, din contră! Spre a-i face pe plac, Alecu a decis să ridice un zid de incintă în jurul bisericuței din lemn. L-a decorat cu motive catolice, apoi i-a adăugat și o clopotniță. S-a dat veste la Roma, cele 13 statui în stil baroc (12 apostoli și Iisus Hristos) au venit direct de acolo. De asemenea, au apărut picturi ca la Vatican. Anna avea să piară de tânără, când nu adunase nici 35 de ani. Și copii lor s-au prăpădit de tineri. Alecu nu s-a mai recăsătorit niciodată. Slugile îl vedeau luând un scaun și reculegându-se acolo, între cele două simboluri, unul catolic, altul ortodox. ”O armonizare a creștinismului”, cum spun oamenii locului. ”O îmbinare uluitoare de stiluri. Te-ai fi gândit că iese un kitsch, dar vorbim despre artă curată”, adaugă Dănuț Huțu, director al Direcției Județene de Cultură Botoșani, ”atras” și de dragoni. ”Sunt un element straniu. Se spune că era blazonul familiei, dar este greu de explicat prezența lor”. 

Portretele Annei, ca și cel al lui Alecu, se păstrează în bune condiții. Icoanele sfinților sunt pictate în stil bizantin. Strana Maicii Domnului cu icoana de argint are o inscripție sus: „Adormirea Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu”, iar jos: „Această sfântă icoană s-a făcut de robii lui Dumnezeu Alexandru, Anica și fiul lor George, familia Curt, anul 1854 martie 11 zile”.

Ansamblul, unic în lume, a supraviețuit vremurilor, chiar dacă a fost lăsat în paragină de către comuniști. Anna și Alecu odihnesc acolo, portretele lor se găsesc, și acum, în bisericuța catolică, dar ansamblul se degradează. Cu ani în urmă, preotul Gabriel Derscariu, trecut, din păcate, la cele sfinte, la doar 40 de ani, a găsit ceva bani pentru a consolida măcar zidul ce sta să se prăbușească. Prin 2012 au apărut lucrările de salvare. S-a reparat dranița de pe acoperișul de lemn, cu meșteri veniți de pe Valea Izei. Prin 2014, s-a tratat lemnul contra dăunătorilor și s-a montat un paratrăznet. Apoi, după decesul părintelui Derscariu…

Statuile apostolilor au fost realizate în Cetatea Eternă 

Azi locul continuă să fie vizitat, chiar și de către turiștii străini, atrași și de faptul că biserica este unica din lume prin care se intră prin clopotniță. Iar Anna – zidul catolic cu apostoli, continuă să-l îmbrățișeze pe Alecu – bisericuța ortodoxă, ca semn al unei iubiri ce nu a ținut cont de nimic…

Surse: ”Adevărul”, ”Turismistoric”

Credit foto: Hoinariromâni.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *