Cum a ajuns o femeie dintr-un sat din Botoșani să-și facă o afacere de succes în Italia

Gilda Vasilica Ciritel s-a născut într-un sat mic, Bârsăneşti, comuna Durneşti, judeţul Botoşani, în anul 1982. Urmându-şi soţul, s-a stabilit în Sicilia, la Vittoria, în provincia Ragusa şi a lucrat ca majoritatea românilor în sere. Munca grea şi slab plătită au determinat-o să se gândeasca la o afacere care să îi ofere şi satisfacţii. Gilda şi-a deschis în Sicilia un depozit de produse alimentare româneşti şi are deja între clienţi 20 de magazine, potrivit Gazetaromaneasca. A construit de la zero un proiect viabil de business şi probabil este prima româncă intrată în afaceri de acest fel în Sicilia.

„Provin dintr-o familie modestă, suntem patru fraţi, dintre care 3 fete şi un băiat. Eu fiind cea mai mare, am ajutat la venirea lor aici aşa că acum suntem toţi aici. Eu sunt căsătorită de şapte ani şi prima dată a venit soţul meu aici. După două luni am ajuns şi eu cu sora mea, soţul meu ne-a găsit de muncă la seră aici în Vittoria, Ragusa”, spunea femeia pentru gazetaromanesca.com.

La început i-a fost greu, muncea nouă, zece ore pe zi pe suma de 20 de euro în nişte condiţii foarte grele.

„Nu ieşeam decât să facem cumpărăturile o dată pe săptămână. După o lună am hotarât să căutăm un alt loc de muncă. Am fost ajutaţi de un prieten care ne-a găsit de lucru tot la seră, am avut norocul de a găsi persoane sufletiste şi am lucrat trei ani şi jumătate, dar din motive de sănătate am renunţat să muncesc la seră şi am început această activitate, adică un depozit de alimente româneşti, a povestit botoșăneanca.

Ideea de a deschide un depozit de produse româneşti i-a venit după ce a fost la o alimentară cu produse româneşti la Roma. A început cu toate actele la sfârşitul anului 2008, a făcut cursuri pentru atestat, apoi pentru actele necesare deschiderii activităţii.

După ce mi-a ajuns licenţa de la primărie am cumpărat produse de la un depozit din Roma, am investit cam 1.000 euro, am văzut că alimentele se vând bine, chiar dacă preţurile nu sunt foarte mici. Depozitul avea preţurile bune dar cu adaosul meu şi cu cel de la alimentară preţurile ajungeau mari. Aşa am hotărât să aduc marfa direct din România. Am adunat 5.000 euro cu ajutorul familiei şi am convins patronul soţului meu să investească şi el 5.000 euro. Aşa am făcut primul transport din România şi aşa patronul soţului a devenit asociatul meu doar la capital. In rest eu fac totul singură: contabilitatea, distribuirea mărfii, comunicarea cu toţi clienţii… Nu este uşor dar am satisfacţia când mă întâlnesc cu românii sau clienţii, că mă respectă pentru ceea ce fac. Chiar dacă eu încarc marfa şi eu o descarc, sunt mulţumită de munca mea. La început a fost mai greu pentru că nu aveam experienţă în domeniul alimentar şi pentru că sunt româncă şi nu suntem văzuţi aşa bine, dar am reuşit să mă ridic la un nivel destul de bun, am câştigat încrederea celor 20 de clienţi pe care îi am în acest moment: avem aproape în fiecare oraş sicilian câte un punct de vânzare. Toţi sunt italieni care au alimentare cu produse locale, dar au amenajat rafturi şi pentru alimentele noastre. Incă nu am cunoscut un român care să aibă propria alimentară, deşi aici în zonă suntem foarte mulţi”, a mai povestit femeia.

Cele mai vândute produse sunt pateurile, zacusca, delikatul, berea, vinul, şi preparatele afumate.

Povestea tânărului din Botoșani care a ajuns de la un copil problemă la campion de K1. Amintiri savuroase din copilăria sa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *