Povestea tânărului din Botoșani care a ajuns de la un copil problemă la campion de K1. Amintiri savuroase din copilăria sa

Un tânăr de 25 de ani, din Botoșani, este campion la k1. Claudiu Istrate trăiește de 14 ani în Italia și se poate lăuda cu o performanță sportivă de invidiat. Printre rezultatele obținute de Grizzly (porecla sa din ring) se numără: campion mondial la amatori, campion Italian la profesioniști de 2 ori, Iron fighter 2014, Kombat League- 85 de kg0 2016, Fight1 categoria grea, Campion al piramidei Venum World Series 2015 din Panama, finalist de 2 ori al Cupei mondiale Tutneft Cum din Russia, campion european pro I.S.K.A la categoria grea 2018 ( pana în prezent tot el deține centura). 

Claudiu a fost crescut la țară, de bunica sa, încă de la vârsta de cinci ani. Părinții săi au plecat în Italia la muncă.

Mereu am fost un copil problemă, agresiv și iubitor al sportului de contact. Eram cazna certurilor și a bătăilor la școală până când bunica mea nu a mai putut să mă țină așa că părinții mei m-au luat în Italia promițându-mi că mă înscriu la o sală de kickboxing”, ne-a povestit Claudiu.

Spune că în România nu ar fi ajuns să facă sport de performanță pentru că nu ar fi avut aceleași oportunități ca în Italia, „mai ales că eu sunt născut în Dorohoi și am copilărit într-un sat sărac lângă”.

În Italia nu i-a fost deloc ușor la început. De multe ori, a fost marginalizat pentru că e român.

„Italia este a doua casă pentru mine, mi-a oferit posibilitatea să pot să îmi realizez visele. La început mi-a fost foarte greu să mă acomodez deoarece am fost marginalizat în prima perioadă la școală pentru că eram român! Dar asta m-a făcut mai puternic”, spune tânărul.

Ca să ajungi să faci performanță în sport ține și de caracter, dezvăluie Claudiu. Practică un sport greu și nu ar fi reușit fără voință, ambiție, curaj, perseverență și mult antrenament. Neajunsurile financiare, lipsa posibilităților de a face performanță în județul Botoșani nu l-au oprit niciodată să viseze că va ajunge un sportiv bun. 

Eu încă de când eram mic am vrut să devin ceea ce sunt astăzi, nu m-am gândit niciodată la o altă meserie și poate că de asta am și reușit să fiu mereu focusat doar pe acest lucru. Cea mai mare dezamăgire a mea a fost când am pierdut o finală a unei piramide foarte importante la Paris împotriva lui Igor Bugaenko, la puncte, după 3 reprize. Dezamăgirea a fost mare pentru că aveam meciul în mână. Dar am pierdut concentrarea. Iar cel mai mare succes a fost când am câțtigat titlul European I.S.K.A pro la categoria grea”, spune Claudiu.

Nu uită niciodată de unde a plecat. Știe ce înseamnă greul. Este mândru de rădăcinile sale și deși se poate lăuda cu performanțe la care alții doar visează, Claudiu Istrate spune că nu este la nivelul maxim la care își dorește să fie.

„Nu sunt nici la jumătate din ceea ce vreau să fac. Vreau să ajung cel mai bun la categoria grea în sportul acesta și să ajung cunoscut în toată lumea”, spune, plin de ambiție, Claudiu.

După ce își va atinge țelul, tânărul tot la Botoșani ar vrea să se întoarcă la un moment dat pentru că aici sunt rădăcinile, amintirile copilăriei sale, familia sa.

„Am o mulțime de amintiri. Nu pot să spun că am doar una anume. Dar am avut o copilarie exact ca a lui Ion Creangă, un copil problemă și năzbâtios. Aruncam smântâna de pe oale în curte la pisici, am vândut plita de la soba lui bunica mea la țigani la fier vechi și multe altele”, spune, amuzat, tânărul.

În perioada de pandemie, Claudiu a continuat să se antreneze, dar din păcate nu a avut competiții și cel mai mult își dorește să revină totul la normal.
Botoșăneanul are aproximativ 60 de meciuri la profesioniști, dintre care 40 câștigate, 29 prin KO.

Autor: Mihaela Macovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *