Dosar de furturi de curent cu ramificații la Botoșani. Contoare ridicate din casele unor polițiști și oameni de afaceri

Un dosar de furturi de curent electric, aflat pe masa celor de la DIICOT Neamț, are ramificații și la Botoșani. Este o ancheta despre furturile de curent făcute printr-o metodă nouă și comodă (un dispozitiv acționat cu telecomanda). Trebuie supuse unor expertize de specialitate nu mai puțin de 108 contoare ridicate de la ”consumatori casnici şi industriali din judeţele Neamţ, Iaşi, Botoşani, Tulcea, Brăila şi Harghita, despre care există suspiciuni rezonabile că au sustras curent electric prin alterarea datelor de consum, scrie mesagerulneamt.ro. Printre consumatorii din județul Neamț se numără și 5 polițiști, aflați oarecum în anturajul lui Ilie Craiu, dar și câțiva cunoscuți oameni de afaceri, cu firme mari și puternici și, evident, cu un consum de energie electrică pe măsură.

Ilie Craiu, care locuiește în Pângărați și a fost dus la arestare  pentru trafic de influență legat de niște ”demersuri”  pentru obținerea unui permis de conducere contra cost, este cunoscut de mult timp ca specialist în furtul de curent. Numai că nimeni nu se uita la el ca la un infractor, ci mai curând ca la un om care face un act de dreptate fraudând furnizorul de electricitate în folosul oamenilor care oricum plătesc facturi prea mari. Din punct de vedere al anchetatorilor, însă, faptele sale se încadrează exact în articolele Codului Penal: ”În motivarea propunerii de arestare s‑a arătat că la data de 09.01.2018, DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ s‑a sesizat din oficiu despre faptul că, la nivelul judeţului Neamţ, acţionează, în baza unor planuri prestabilite, o grupare infracţională care are drept scop obţinerea de beneficii materiale ilicite importante, prin efectuarea de intervenţii neautorizate asupra infrastructurii de transport a energiei electrice, cu scopul de a întrerupe total sau parţial funcţionarea aparatelor de măsură. Practic, prin instalarea pe placa de bază a dispozitivelor de înregistrare a consumului de energie electrică a unui releu telecomandat, fabricat de către unul dintre membrii grupului, se întrerupe parţial sau total funcţionarea aparatului de măsură, ceea ce are rolul de a conduce la consemnarea unui consum mult inferior celui real.

Având în vedere amploarea activităţii infracţionale, dar şi beneficiarii, care sunt îndeosebi societăţi comerciale, mari consumatoare de energie electrică, activităţile grupului infracţional duc la crearea unor prejudicii grave la nivelul sistemului energetic naţional”.

Practicată cu succes de ani buni, activitatea grupului se baza pe un electrician de la DELGAZ GRID, care fabrica dispozitivele telecomandate. Alți membrii ai grupului se ocupau cu găsirea clienților și cu montarea efectivă a dispozitivelor în interiorul contoarelor, în schimbul unor ”taxe” cuprinse între 100 și 600 de euro, după care sigiile erau montate înapoi.

Cel mai interesant este că, după cum au stabilit anchetatorii, activităţile derulate de către grupul infracţional au beneficiat de sprijin din partea unora dintre angajaţii SC DELGAZ GRID SA.

”Prin ordonanţele din 04.11.2019, procurorul a dispus predarea de către 80 de persoane fizice/persoane juridice, care au domiciliul/sediul pe raza judeţelor Neamţ şi Iaşi şi de către 8 de persoane fizice/persoane juridice, care au domiciliul/sediul pe raza judeţelor Tulcea, Brăila şi Harghita, a contoarelor electrice pe care le au în exploatare, în vederea verificării ulterioare a acestora de către un expert tehnic, pentru individualizarea unui eventual consum fraudulos de energie electrică, pentru celelalte 20 de contoare, persoana vătămată SC DELGAZ GRID SA, comunicând prin adresa nr. 219200/22.10.2019, că s‑a dispus în perioada septembrie 2018-octombrie 2019, înlocuirea acestora din diverse motive”, se arată în referatul procurorului.

Ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț și se desfășoară cu sprijinul ofițerilor DGA, pentru că sunt polițiști implicați în cauză.

La percheziția domiciliară efectuată în imobilul în care locuiește Ilie Craiu au fost găsite tot felul de obiecte care pot fi folosite pentru deteriorarea, modificarea sau blocarea funcţionării contoarelor, dar și sigilii noi și folosite. Ilie Craiu fura el însuși curent atât cu ajutorul modificării contorului, cât și prin trei conductori care ocoleau grupul de măsură şi ajungeau direct în siguranţa automată.

Cum dosarul furturilor de energie electrică este abia în faza strângerii probelor, procurorul a cerut arestarea lui Ilie Craiu pentru că a luat 150 de euro de la o cunoștință căreia i-a promis că o ajută să obțină permisul de conducere, faptă care s-a petrecut anul trecut, deci nu se poate vorbi despre un pericol social iminent. Acesta a fost și motivul pentru care judecătorul a respins propunerea de arestare și l-a plasat pe Craiu sub control judiciar, având printre obligații interdicția de a părăsi județul Neamț și de a comunica informații despre mijloacele lui de existență.

Astfel, inculpatul C. I. nu a avut loc de muncă în ultimii 7 ani, conform informaţiilor furnizate de către ITM Neamţ şi totuşi, deţine o casă şi este posesorul unui autoturism de valoare apreciabilă”, a scris procurorul în referat. Deci se trăiește bine din furt de curent. Mai ales dacă ai clienții potriviți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *