Majorarea salariului minim, pasată între guverne. Ce spun Marius Budăi şi noul ministru al Muncii

Ping – pong cu nervii românilor care câștigă salariul minim pe economie. Fostul ministru al Muncii Marius Budăi anunță că deocamdată creșterea salariului minim nu este certă și că totul depinde de PNL. Noul ministru al muncii anunţă o decizie după o discuţie cu partenerii sociali.

„Noi am prevăzut ca salariul net să crească cu 100 de lei în mână pentru cei fără studii superioare și 150 de lei în mână pentru cei cu studii superioare, de la 1 ianuarie. Miercuri avem programată dezbatareea publică după care totul este în mâna liberalilor.”, a declarat Budăi.

„Decizia (privind majorarea salariului minim n.r.) o voi lua după acestă discuție cu partenerii sociali”, a declarat Violeta Alexandru chiar din fața ministerului Muncii. 

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a ajuns în urmă cu puțin timp la ministerul Muncii, acolo de unde le-a transmis liberalilor un avertisment tăios după ce au preluat guvernarea. „Eu niciodată nu o  să vorbesc de bugetul de pensii pe deficit sa excedent pentru că nu e treaba pensionarilor. Pensiile trebuie să fie plătite. Probabil doamna ministru are în plan să facă un audit să vadă ce găsește nu e nicio problemă.  Are motive să fie îngrijorată de ce preia, pentru că trebuie să respecte programe de creștere a pensiilor, a salariilor și sper să reușească. Din păcate, am văzut în discursul din Parlament că domnul premier nu și-a asumat că nu va fi modificată legea pensiilor”, a declarat Budăi. 

Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, peste 85% dintre firme vor avea dificultăți dacă salariul minim va crește.

Florin Jianu, președinte al CNIPMMR: „Mărirea salariului fără negocieri ar însemna o presiune suplimentară pentru firmele private, mai ales cele din anumite sectoare, mai ales sectorul textil şi automotiv. O presiune pe care nu au cum să o rezolve într-un timp atât de scurt, pentru că nu pot să-şi renegocieze contractele pe care le au în străinătate spunând că salariul min pe economie s-a mărit în ţară. Întreprinderile îşi doresc majorarea salariului minim pe economie, în egală măsură ei îşi doresc ca această mărire a salariului minim să ajungă la angajaţi, nu la stat, propunând ca această mărire să nu fie însoţită şi de o impozitare similară cu a salariului, adică diferenţa decisă prin negocieri de mărire de la 2080 de lei – în opinia lor, între 50 şi 100 de lei este posibilă, şi diferenţa să nu fie impozitată şi banii să ajungă la angajaţi. Aceste măriri se vor vedea undeva imediat în scumpiri. Efectele vor fi în diverse pierderi de competitivitate şi închiderea diverselor firme şi în precum şi în disponibilizări”.

Sursa: RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *