Un fost director de instituţie publică din Botoşani a primit patru ani de închisoare şi obligat să plătească 2,4 milioane de lei

Mihai Axinte, fost director la Directia Silvica Botosani
Mihai Axinte, fost director la Directia Silvica Botosani

Un fost director de instituţie publică din Botoşani a primit, miercuri, patru ani de închisoare cu suspendare şi a fost obligat de judecătorii Curţii de Apel Suceava să plătească 2,4 milioane de lei sub formă de despăgurii.

Este vorba de fostul director al Direcţiei Silvice, Mihai Axinte, care a primit pedeapsa de patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor public. Pedeapsa va fi suspendată, Axinte având un termen de nouă ani de supraveghere, timp în care nu are voie să mai greşească.

Totodată, Axinte, care a ajuns la vârsta de 65 de ani, a fost obligat la plata către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcţia Silvică Botoşani despăgubiri în cuantum de 2.477.232 lei (din care 2.439.450 lei reprezintă preţul terenului achiziţionat de partea civilă).

Pedeapsa este definitivă.

În perioada 2007-2008, în timp ce era directorul instituţiei, Axinte nu a contestat în instanţă două hotărâri ale Comisie Judeţene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar ce priveau retrocedarea a 348 de ha de pădure unui cetăţean străin.

Conform legislaţiei cetăţenii străini nu puteau primi drept retrocedare pădure. Mai mult decât atât, director a dispus ulterior cumpărarea întregii suprafeţe de pădure de la persoana care l-a dobândit, contra sumei de 2.439.450 de lei. Acum în cadrul dosarului această sumă reprezintă prejudiciu la care se mai adaugă şi 37.782 de lei reprezentând alte cheltuieli conexe.

Fost director de instituție publică din Botoșani condamnat la patru ani de închisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *