Un inspector al DSVSA face dezvăluiri uluitoare despre peștele pe care îl consumăm din supermarketuri

Binecunoscutele proceduri de injectare cu apa se practica la nivel inalt, dar nu numai la pui, cum eram obisnuiti, ci si la peste. Pestii oceanici au parte de o congelare rapida, imediata dupa pescuire, pe care noi nu avem posibilitatea de a o face acasa. Aceste congelatoare ajung pana la temperatura de minus 30 de grade, deci inghetarea este aproape imediata. Prin aceasta congelare rapida, produsul ramane intact, cel mult poate ramane un procent de apa existent in cavitati, in urechi, tubul digestiv, pe traiectul respirator.

De asemenea, se poate forma o glazura de gheata, dar aceasta cantareste foarte putin, in jur de cinci sau zece grame. Totusi, in randul iesenilor s-au inregistrat foarte multe cazuri in care oamenii au cumparat peste, iar dupa decongelare, acestia au ramas cu jumatate din greutatea anterioara dezghetarii.

Congelare si decongelare continua

In momentul in care un peste este decongelat din diverse motive, tesuturile acestuia absorb o cantitate mult mai mare de apa, din cauza deshidratarii. In momentul in care carnea este deshidratata, in general lucratorii comerciali, pentru a nu iesi in paguba, injecteaza pestii cu apa, pe care mai apoi ii congeleaza din nou. Greutatea ulterioara este, bineinteles, cu mult mai mare decat adevarata lui valoare.

“Noi nu avem o legislatie in ceea ce priveste pestii din afara Romaniei. Pot sa spun ca, odata ce acestia sunt capturati, sunt verificati sa nu aiba paraziti, care sunt cel mai des depistati cu ochiul liber. Sa zicem ca din 80 de pesti capturati, sunt verificati 50, deci exista sau nu exista posibilitatea ca un peste sa fie parazitat. Din fericire, niciunul dintre parazitii pestilor nu este letal pentru oameni, ci doar ofera un aspect neplacut si nimeni nu ar mai manca pestele respectiv daca a vazut ca are un vierme in el, este logic. Apoi, ei sunt congelati imediat, in trei sau patru ore si, prin urmare, sunt distribuiti in toata lumea asta in congelatoare speciale. Sansele de a adauga in ei apa sunt foarte mici, este aproape imposibil. Pot, insa, sa vorbesc despre pestii nostri romanesti, ca am multe de spus”, spun reprezentantii DSVSA.

Pesti oxidati si ranceziti in galantare

Toata lumea stie ce miros si ce aspect are un peste care a stat mai mult de o zi in frigider si nu a fost gatit. Pe langa o culoare deranjanta vizual, aceasta carne capata si un miros de sulf, care exprima clar ca pestele este stricat si ca nu mai poate fi consumat. Desi in casele oamenilor se respecta aceste principii, galantarele din supermarketuri transmit cu totul altceva. Pestii se expun adesea la o temperatura ambientala, iar grasimile din carne se oxideaza si se rancezesc. De aceea, este important sa recunoastem criteriile dupa care sa ne ghidam atunci cand alegem un peste. “Este foarte important ca atunci cand punem degetul pe un peste, acesta sa nu pastreze amprenta noastra, adica sa revina la forma lui initiala. De asemenea, pestii nu trebuie sa aiba ochii bulbucati si nici branhiile maro, ci rosii. De obicei, chestia cu branhiile rosii este relativa, se poate inscena si ea. Cei din supermarket, ceea ce nu este in regula, dupa ce pestii mor, sunt lasati ceva timp, iar apoi sunt taiati si sunt asezati pe patul de gheata”, adauga reprezentantii DSVSA.

Pestii in caserola reprezinta o mare problema

Pe langa pestii injectati cu apa si cei care incep sa se descompuna, sa miroasa a sulf si sa le cada carnea de pe oase, mai exista o categorie destul de periculoasa, aceea a pestilor impachetati in caserole de plastic, iar etichetele indica faptul ca pestele trebuie pastrat la o temperatura intre zero si patru grade, o informatie total eronata. “Am avut neplacuta experienta de a merge prin diferite supermarketuri pentru a cauta peste romanesc. Am gasit pastrav, la un pret foarte redus, dar era pus la frigider, nu la congelator. Nu se poate tine o bucata de carne la temperatura de patru grade, este aberant. L-am luat acasa si in loc sa-l curat de organe, a iesit din interiorul lui o substanta gelatinoasa, se intindea, dar nu era nici urma de organe, era stricat. Noi incercam foarte mult sa prevenim aceste probleme, nu sa le rezolvam, pentru ca, prin amenzi nu rezolvam nimic. Astazi e un magazin asa, maine e altul, iar asta este un cerc vicios. Preventia este mult mai buna in aceste cazuri”, adauga reprezentantii DSVSA.

Supermarketuri versus pescarii

Desi este mult mai comod sa achizitionam peste din supermarket, fiind deja curatat si feliat, persoanele autorizate ne sfatuiesc sa renuntam la confort si sa alegem sa cumparam pestele de la pescarii. De asemenea, este de preferat ca pestele sa fie viu si sa fie curatat si taiat acasa. “Eu personal prefer sa merg la pescarie si sa aleg un peste viu, sa stiu sigur ca mananc ceva bun. Pe langa asta, este peste romanesc, nu a fost adus in conditii grele cum e cel de ocean. Prefer siguranta si cred ca toata lumea isi doreste acelasi lucru. Si reamintesc de regulile pe care trebuie sa le luati in seama in momentul in care alegeti sa cumparati si sa mancati un peste care a stat pe patul de gheata”, incheie reprezentantii DSVSA.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *