Preotul Iulian Sauciuc, mort după un accident rutier, oferea burse lunare elevilor săraci, dar cu rezultate bune la învățătură. „Din păcate, am pierdut un slujitor jertfelnic, devotat”

Preotul Iulian Sauciuc, în vârstă de 36 de ani, care și-a pierdut viața în urma unui cumplit accident, a fost condus, luni, pe ultimul drum. Părintele de la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Buda a avut parte de o slujbă specială, iar episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Calinic Botoșăneanul a vorbit despre el la superlativ.

Când toate se credeau așezate în firescul lor, moartea a stricat echilibrul și armonia unei familii împlinite. Vestea plecării din lumea aceasta a părintelui Iulian Sauciuc a venit pentru noi toți pe nepregătite, foarte repede. S-a despărțit de cei dragi ai săi, de noi și de lumea în care a trăit, a slujit și s-a jertfit într-un mod cu totul neașteptat. Din păcate, am pierdut un slujitor jertfelnic, devotat, dăruit total misiunii sale preoțești, care, împreună cu frățiile voastre, a trudit mult la construirea casei de prăznuire, la construirea troiței amplasată aproape de intrarea principală, la construirea, respectiv confecționarea gardului împrejmuitor și nu în ultimul rând la strângerea de fonduri pentru achiziționarea terenului din vecinătatea sfântului locaș. Intenționa să construiască împreună cu părintele arhimandrit Gherasim, o nouă biserică mai încăpătoare, numai că dorința lui a rămas un vis neîmplinit”, a spus Calinic Botoșăneanul, care a precizat că părintele s-a implicat și în mai multe activități culturale, sociale, educațional și la începutul fiecărui an școlar cumpăra rechizițite și îmbrăcăminte copiilor care proveneau din familii cu posibilități financiare precare, încercând astfel să prevină abandonul școlar.

Totodată, alegea câte 10 copii săraci, dar buni la învățătură și le oferea câte o bursă lunară în valoare de 150 de lei. Împreună cu soția sa, asistent social, susțineau un număr de 30 de persoane cu probleme de sănătate, fără familii, pe care îi aduceau la slujbe și îi ospătau în parohie alături de ceilalți enoriași, încercând astfel să îi integreze în societate.

Mai mult decât atât, a înființat o bibliotecă cu câteva sute de cărți donate de familii de medici, la care în prezent au acees copiii din localitate.

Preotul Iulian Sauciuc a fost înmormântat, luni, în curtea Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Buda, acolo unde a slujit timp de 15 ani.

Soluția găsită de un preot din Botoșani pentru a face rost de bani să-i ajute pe nevoiași. „Ideea a pornit de la dorința de a fi unii cu ceilalți”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *