Soluția găsită de un preot din Botoșani pentru a face rost de bani să-i ajute pe nevoiași. „Ideea a pornit de la dorința de a fi unii cu ceilalți”

Un preot, în vârstă de 46 de ani, de la o biserică din județul Botoșani, a reușit să mobilizeze mare parte din credincioșii din parohia sa în diverse acțiuni care au ca scop păstrarea tradițiilor și ajutorarea celor sărmani. Este vorba despre părintele Constantin Patacă, de la Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Flămânzi, care vrea cu orice preț să îi determine pe oamenii din localitate să se implice în acțiunile bisericii, care, pe lângă scopul final, acela de a-i ajuta pe cei în nevoie, au și un rol de socializare, de a crea legături, de -ai determina pe cei implicați să se cunoască mai bine, să se accepte și să se ajute unii pe alții.

Acum, reușește să organizeze diverse ateliere de creație, de gătit la care nu sunt implicați doar copiii, ci familii întregi din localitate.

Ideea a pornit de la dorința de a fi unii cu ceilalți și de la a face lucruri împreună. Am organizat la început concerte cu corurile noastre, apoi ne-am gândit la ateliere și târguri si obiectele/produsele făcute, apoi au venit copiii sau enoriașii cu unele idei. Consider că oamenii au nevoie să vadă că ei înșiși pot face lucruri mici care să producă bucurie altora. În felul acesta le arătăm că putem face lucruri din ce în ce mai mari, din ce în ce mai multe.Avem tineri care participă la cele mai multe dintre acțiunile noastre. Copiii de ieri pe care i-am chemat, format și implicat în activitățile noastre sunt tinerii de azi, sunt cuplurile de astăzi care au la rândul lor copii, pe care îi îndeamnă să se implice în comunitatea noastră. Sunt aici din anul 1999, în septembrie fac 20 de ani de când sunt numit preot paroh al acestei parohii și am încercat să acord atenție și aplecare fiecărui enoriaș care a crezut de cuviință că problema lui, situația lui poate găsi un răspuns la biserica noastră. Tinerii au văzut asta, au simțit asta și sunt foarte receptivi la ce facem noi aici. Prin intermediul tehnologiei se îndeamnă unul pe celălalt și își fac unii altora cunoscute acțiunile la care participă. Pagina de Facebook unde postăm fotografiile de la toate aceste acțiuni este foarte populară, iar pe blogul nostru i-am invitat pe toți dacă au idei și gânduri să le dea curs, să creeze și să posteze articolele (https://parohiasfintiitreiierarhi.wordpress.com/). Am încercat să-i fac mândri de aceste activități la care vin voluntar și cred eu că am reușit”, susține părintele.

Bunătățile gătite în cadrul atelierilor, dar și obiectele create, sunt apoi vândute, iar cu banii obținuți fac pachete pentru cei nevoiași.

„Evenimentul de la începutul anului, în primele zile după Anul Nou, intitulat ”Obiceiuri și Datini de Iarnă” încearcă să descopere și redescopere diferite obiceiuri, cântări, strigări din bătrâni pe care ne dorim tare mult să nu le pierdem și să nu le facem uitate. Primăvara devreme avem atelierele de mărțișoare, gătit sfințișori sau mălai tradițional. In urma vânzării acestor produse în cadrul Sfintei Liturghii, cu banii strânși cumpărăm produse alimentare și mergem la vârstincii de la căminul de bătrâni din Flămânzi. La final de primăvară avem sărbătoarea Iei, de Sânziene, pe 24 iunie, pe care noi am intitulat-o ”Poartă Ie la Sfânta Liturghie”. Ajungem anul acesta la cea de-a treia ediție. Am sesizat de-a lungul timpului că oamenii vor să facem lucruri împreună, sunt deschiși la a-i ajuta pe ceilalți, sunt săritori, iar dacă au prilejul de a participa la un astfel de eveniment la care se îmbracă cu iile tradiționale, vin cu tot dragul și cu toată bucuria. Spre final de vară organizăm excursii la mănăstirile și bisericile din țară. Enoriașii așteaptă cu nerăbdare aceste excursii pentru că pentru unii sunt singurele prilejuri de a se bucura de puțin timp liber și de lucruri noi văzute. De Paști și de Crăciun avem tradiția de câțiva ani cu concerte cu cântări specifice pe care le pregătim cu corurile noastre de tineri sau de adulți. Ne-am propus ca aceste obiceiuri să le înmulțim și să devină tradiții în parohie. În acest sens, am fondat la începutul acestui an Asociația ”Ferestră spre Frumos” prin intermediul căreia ne-am propus să descoperim frumosul, să-l promovăm și să-l facem”, ne-a povestit preotul.

Evenimentele au loc cu precădere la biserică sau la casa socială. Preotul spune că de la an la an numărul voluntarilor implicați în acțiunile propuse de el crește.

„În general când ne propunem o activitate și o facem cunoscută avem voluntari imediat. Sunt unii enoriași care participă aproape la toate activitățile noastre, sunt unii care ni se alătură numai la unele. Uneori ne adunăm în număar mai mare, alteori facem activități cu un grup de copii sau oameni.  Depinde. Cert este că tot timpul activitățile noastre și-au găsit mereu oameni doritori de a ni se alătura”, spune preotul.

Constantin Patacă a rămas cu doi copii, unul de 18 ani și unul de 15 ani, după ce un al treilea copil a plecat la Ceruri la un an și opt luni. A găsit însă puterea de a merge mai departe și de a face tot posibilul de a-i ține pe enoriași uniți și implicați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *