De ce nu a plecat din România savantul botoșănean Leon Dănăilă! Zeci de mii de români i-au transmis respect și recunoștință după ce au văzut fotografia cu el la metrou

botosaneanul leon danaila in metrouÎn mod firesc apare şi întrebarea cum de neurochirurgul, aşezat alături de Einstein printre cele 500 de genii ale secolului 21, nu a plecat din România, în condiţiile în care sistemul sanitar din alte ţări este mult superior celui românesc. Într-un interviu pentru Adevărul, întrebat despre salariul pe care îl are, Leon Dănăilă a răspuns: “Mie îmi pun pe card 2.500 de lei. Acestea sunt posibilităţile…”, salarii care au fost întodeauna la fel, încă de când era student la medicină: „Eu aveam 700 de lei pe lună, dădeam 500 lei la gazdă şi 200 mă costa masa. N-aveam.. mi se rupseseră ciorapii. Am scris acasă să-mi trimită nişte bani. Ai meu au rămas stupefiaţi :„Păi, cum? Tu ai ajuns medic şi ceri bani de la noi?”Asta era situaţia. Şi acum e la fel”, a declarat profesorul pentru gândul.ro, în cadrul unui interviu realizat în vara anului 2015.

like facebookTot el a fost cel care a trecut de la operaţia cu “degetul”, la cea cu microscopul. Tumorile erau scoase cu degetul în România, mortalitatea fiind de peste 50%, în timp ce în Occident era de 5%. Probabil că Leon Dănăilă a crescut cu dorinţa de a ajuta românii. O dorinţă care s-a dovedit a fi mai puternică decât slăbiciunile din sistemul sanitar românesc şi mai puternică decât salariile mici, un sistem pe care nu l-ar fi putut schimba nici dacă ar fi devenit ministrul Sănătăţii. A refuzat această funcţie care i-a fost oferită în timpul perioadei comuniste.

Am zis că dacă nu ai bani să îmbunătăţeşti sistemul sanitar degeaba mă duc eu acolo. Că te judecă toată lumea. Ministrul nu vine cu sacul cu bani. El depinde de bugetul care i se dă. Dacă aş fi acum tot n-aş avea posibilitate să fac ceva”, a declarat neurochirurgul.

Chiar el spune că şi-a ales cariera de medic “pentru a dărui cu generozitate şi dragoste şanse de viaţă tuturor oamenilor suferinzi. Profesia medicală are o dublă origine: cerească şi pământeană. Ţara care nu are medici suficienţi trebuie să-şi dubleze cimitirele“, spune academicianul la Adevărul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *