Concert de primăvară, vineri, la Filarmonica din Botoşani

concert filarmonica BotosaniFilarmonica Botoşani

Vineri, 6 martie 2015, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT DE PRIMĂVARĂ

Dirijor: ILARION IONESCU-GALAŢI

like facebookÎn program:

Johann Strauss: Valsul Voci de primăvară

Johann Strauss: Polca Cucul

Johann şi Josef Strauss: Polca Pizzicato

Frédéric Chopin: Valsul op. 64, nr. 2
Orchestraţia: Alexandr Glazunov

Piotr Ilici Ceaikovski: Extrase din muzica baletului Spărgătorul de nuci:
• Dansul Zânei Dulciurilor
• Valsul florilor

Johann Strauss: Polca Anna (Annen-Polka)

Aram Haciaturian: Valsul din Suita Mascarada (Bal mascat)

P a u z ă

John Philip Sousa:  Marşul Semper fidelis

Frank Churchill: Teme muzicale din filmul Albă ca Zăpada

Paul McCarthney: Aici, acolo, pretutindeni

Leroy Anderson: Maşina de scris

Francis Lai: Teme muzicale din filmul Love Story

Duke Ellington: Caravana

Richard Rodgers-Oscar Hammerstein II: Sunetul muzicii

ILARION IONESCU-GALAŢI
– dirijor –

S-a născut la Iaşi, în data de 17 septembrie 1937. Iniţial a studiat vioara; până la 12 ani, în particular, cu Jean Bobescu, iar din anul 1949, la Liceul de Muzică din Bucureşti (chiar de la înfiinţarea acestei instituţii) şi apoi la Conservatorul de Muzică din acelaşi oraş, ale cărui cursuri le absolvă în anul 1959. Ca violonist, Ilarion Ionescu-Galaţi a fost distins cu Premiul I la Concursul George Enescu, ediţia 1960; a cântat ca solist cu toate orchestrele din ţară, parcurgând mare parte din repertoriul specific  ba, mai mult, a fost primul interpret din România al Concertului nr. 1 pentru vioară de D. Şostakovici; a efectuat turnee  cu programe de recital  în China, Mongolia, Franţa, Spania, Rusia; a cântat cu mari dirijori ai epocii… Dar puternicul său talent muzical nu s-a putut limita la cele doar patru coarde ale violinei.
A început studiul dirijatului, mai întâi în particular, cu Mircea Basarab, şi apoi, între anii 1965-1968, la Ecole Normale Superieur de Musique din Paris (Franţa), cu Pierre Derveaux şi Charles Munich, obţinând Premiul I şi Licence a lunanimite de Jury; în anul 1970 a mai participat la două serii de  cursuri susţinute de Eugene Ormandy, la Philadelphia, şi Leopold Stokovski, la New York. Din anul 1968 a ocupat, prin concurs, postul de dirijor permanent al Filarmonicii Gheorghe Dima din Braşov, post pe care l-a deţinut până la pensionarea sa (1999). În diferite perioade, maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi a deţinut  prin cumul  şi alte posturi de dirijor cu caracter permanent: la Teatrul Muzical din Braşov (1980-1985), la Orchestra Simfonică din Gavle  Suedia (1972-1982), la Orchestra Simfonică din Winterthur  Elveţia (1980-1984) şi la Orchestra Simfonică din Istanbul  Turcia (din anul 1977 până în prezent). De asemenea, a colaborat cu multe orchestre importante din Europa, America şi Asia, avându-i sub bagheta sa pe toţi marii solişti români ai epocii, precum şi pe mulţi dintre marii solişti ai ţărilor în care a concertat.
Dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi a realizat un număr însemnat de înregistrări radio şi pe discuri, atât în ţară cât şi peste hotare; pe lângă activitatea interpretativă a susţinut şi o bogată activitate pedagogică, a participat la numeroase festivaluri sau în jurii de concurs. Pentru activitatea desfăşurată, maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi a fost onorat cu distincţii culturale, atât în România cât şi în alte ţări precum Turcia şi Japonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *