O dorohoiancă are, la 17 ani, 7 cărți publicate și peste 100 de premii în literatură. Vezi despre cine este vorba!

ana maria gibuO dorohoiancă are, la doar 17 ani, 7 cărți publicate și peste 100 de premii obținute în literatură la concursurile la care a participat. Tânăra scrie de la 9 ani, a început cu poezie și recent a finalizat doua romane intitulate „Blestamații” si „Dintr-un vis in altul”. Cărțile copilei, elevă la Colegiul Gr. Ghica din Dorohoi, au fost lansate în diferite orașe din țară, însă la Botoșani abia astăzi a avut parte de o lansare a celor mai recente cărți publicate.

Evenimentul s-a petrecut în cadrul unui seminar de jurnalism organizat de Asociația Buzzmedia prin proiectul Atelierele Buzz-jurnalism pentru copii și alături de cărțile lansate de Ana Maria au mai fost prezentate și două cărți lansate de o elevă de doar 11 ani, Ana Iftodeanu de la Școala nr. 12 și un manuscris publicat online de Alexandru Moisa de 15 ani, de la Colegiul Economic Octav Onicescu.

like facebookDorohoianca Ana Maria Gîbu de 17 ani are, în afară de pasiunea pentru scris, și darul cântecului, ea fiind posesoarea câtorva premii obținute la diferite concursuri muzicale din țară și din județ. În ultimii an Ana Maria s-a axat mai mult pe zona literaturii, ea precizând că este sprijinită de părinții și bunica ei, care, așa cum a declarat chiar ea, „pun leu pe leu și mă ajută să gibu lansarepublic aceste cărți”. Numai anul acesta, copila a obținut 9 premii în literatură și a lansat deja o carte.

Anul trecut, a primit 13 premii și de asemenea o carte publicată la editura Armonii culturale din Adjud, aceeași editura unde a fost publicată și cea de anul acesta, intitulată „Dintr-un vis într-altul”.  Cărțile Anei Maria au fost prezentate de către scriitoarea Lucia Olaru Nenati, care a declarat că aceasta este cunoscută, cel puțin în mediul online, precum „copilul minune al literaturii”. Scriitoarea botoșăneană a apreciat inițiativa asociației de a-i aduce în față pe elevii-scriitori.

Mă bucur că se întâmplă această lansare într-un cadru atât de interesant și atât de optimist care crează impresia unui contingent de tineri care să spargă impresia de precaritate  și degradare a limbajului de azi. Faptul că sunt deja trei ne încurajează și arată că literatura, poezia, cultura nu vor muri așa cum proclamă unii”, a spus Lucia Olaru Nenati, scriitor.

Dorohoianca Ana Maria Gîbu a declarat, întrebată de unul din micii reporteri ai ziarului Buzz, publicație realizată de Asociația Buzzmedia, cum de și-a descoperit la vârsta de 9 ani pasiunea pentru scris, că citește foarte mult și că basmele copilăriei au avut un impact puternic spre această zona de desfășurare.

Citeam și îmi imaginam cum ar fi să trăiești într-un basm. Scriam povești inspirată de basme pe care apoi le seminar lucraritransformam în poezii. Citesc foarte mult pentru că, dacă nu citim, de unde vocabular? Cartea trebuie să fie icoana fiecăruia dintre noi. Nu trebuie să citim numai ce ne place, trebuie să citim și ce ne dau profesorii la școală, nu numai SF-uri”, a spus Ana Maria Gîbu.

Ana Maria Gîbu este născută în anul 1998, studiază la Colegiul Grigore Ghica din Dorohoi iar în 2009 și-a lansare prima carte de poezii intitulată „Grădina mea”.

La Botoșani a fost prima lansare și prezentare a propriilor cărți în ciuda faptului că în țară a beneficiat de mai multe astfel de evenimente. Seminarul în cadrul căruia a avut loc această lansare a cuprins în prima parte și o interesantă dezbatere despre jurnalismul petrecut pe băncile școlii, un schimb de experiență între copiii-reporteri care scriu la ziarul Buzz, singura publicație pentru copii din Botoșani, și jurnaliști profesioniști precum Traian 2Apetrei, Lucia Olaru Nenati, Radu Căjvăneanu și Răzvan Pascal, acesta din urmă prezent în calitate de blogger.

Micii reporteri au adresat întrebări invitaților, chiar s-au întrecut în a afla cât mai multe, iar la final cei trei invitați au acordat premii constând în cărți pentru cele mai bune întrebări, printre acestea numărându-se de ce ați renunțat la jurnalism pentru a fi director la teatru?, adresată lui Traian Apetrei sau cum definiți într-un cuvânt presa dinainte de Revoluție și cum o definiți pe cea de-a de după Revoluție?

Copiii au avut parte și de un workshop în cadrul căruia au fost inițiați cu primii pași pe care trebuie să-i știe atunci când își fac un blog. Workshopul a fost susținut de Lucian Mustață, prezent de asemenea în calitate de blogger la eveniment.

One thought on “O dorohoiancă are, la 17 ani, 7 cărți publicate și peste 100 de premii în literatură. Vezi despre cine este vorba!

  1. Participant la eveniment din public. O atmosfera culturala deosebita. Am fost fericit. Felicitari organizatorilor, scriitorilor si publicului. O lectie de normalitate intr-o lume care nu-si gaseste inca drumul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *