Administratori de firme, cercetaţi pentru evaziune fiscală cu cereale

Inspectoratul de politie judeteanPolițiştii continuă acţiunile pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie.

În perioada 7 – 13 septembrie, au fost depistate, în urma verificărilor şi controalelor efectuate la societăţi comerciale, persoane fizice şi în trafic, cinci infracţiuni, de comiterea cărora sunt suspectate patru persoane, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

275 de poliţişti din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, ordine publică, poliţie rutieră şi transporturi au fost angrenați în desfăşurarea mai multor acțiuni punctuale, efectuând 374 de controale, dintre care 126 la societăți comerciale, 56 la persoane fizice, fiind verificate și 192 mijloace de transport.

Polițiștii au constatat cinci infracţiuni, dintre care patru la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

De asemenea, au fost aplicate 186 sancţiuni contravenţionale, dintre care 77 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, republicată şi 109 la alte acte normative.

Valoarea totală a sancţiunilor contravenționale aplicate se ridică la 52.560 lei, iar a bunurilor ridicate urmare a acestora se ridică la 2.790 lei.

În urma acţiunilor desfăşurate, poliţiştii i-au depistat pe Mariana T. de 53 ani, din municipiul București şi Gheorghe A. de 40 ani, din municipiul Botoşani, care  în perioada 30 august 2013–9 septembrie 2013, în calitate de administrator și respectiv administrator în fapt-asociat la o societate comercială din comuna Todireni, judeţul Botoșani, au ascuns sursa impozabilă sau taxabilă, sustrăgându-se de la plata TVA.

În fapt, s-a stabilit că suspecţii au măcinat la moara societății din comuna Todireni, cantitatea de 11.642 kg grâu, provenită din uimul reținut de la persoane fizice cât și din achiziții, iar făina de grâu și tărâța rezultată au vândut-o către terți beneficiari, fără documente legale și fără să evidențieze în contabilitatea societății veniturile astfel obținute .

Faţă de cei doi reprezentanţi ai societăţii se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

 Poliţiştii efectuează acte premergătoare şi într-o altă cauză, față de Costică B. de 48 ani, din municipiul Botoşani, administrator al unei societăţi comerciale, care în perioada anului 2011 a comercializat către o societate din localitatea Maxut, judeţul Iaşi, administrată de Ion S. de 33 ani, din localitatea Hîrlău, judeţul Iaşi, cantitatea totală de 327.380 kg cereale, fără a evidenţia în documentele contabile sau alte documente legale operaţiunile efectuate şi veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat iar veniturile astfel obţinute au fost folosite în scop contrar intereselor societăţilor.

Faţă de cei doi reprezentanţi legali ai societăţilor se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Activităţile de prevenire și combatere a ilegalităților în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie vor continua şi în perioada următoare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *