Întâlnire pe tema reinserţiei sociale a persoanelor private de libertate

În data de 17 iunie, de la ora 12.00, la sediul Penitenciarului Botoşani va avea loc o activitate în parteneriat cu instituţii publice şi non-guvernamentale din judeţele Botoşani şi Suceava. Având în vedere că unitatea penitenciară, a cărui scop declarat este acela de reintegrare a deţinuţilor, nu funcţionează în afara unui parteneriat solid cu societatea, specialiştii din cadrul Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială organizează astăzi întâlnirea de lucru sub titulatura “Modalităţi de dezvoltare şi de eficientizare a parteneriatelor în vederea reinserţiei sociale a persoanelor private de libertate şi creşterii gradului de siguranţă comunitară”.

Această abordare interinstituţională în sistem integrat, cu impact regional asupra problematicii creării unui cadru coerent şi articulat între penitenciar şi comunitatea de apartenenţă a persoanelor private de libertate,  reuneşte specialişti din cadrul Serviciilor de Probaţiune Suceava şi Botoşani, Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava şi Botoşani, a Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani, Compartimentului de Prevenire a Criminalităţii, Bibliotecii Judeţene Botoşani, Liceului Tehnologic Special “Sf. Stelian”, Palatului Copiilor, Serviciului Social, Asociaţiei Nevăzătorilor, Serviciului Umanitar pentru Penitenciare, Asociaţiei pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, Asociaţiei ADOR, Asociaţiei pentru Dezvoltare Interactivă şi Fundaţiei Estuar.

Conform programului activităţii, cu aportul specialiştilor, se va constitui un grup de lucru în cadrul căruia se vor prezenta exemple de bună practică privind activităţile derulate în parteneriat. În baza acestora, precum şi a datelor înregistrate la nivelul instituţiilor participante, se vor analiza şi identifica programe viabile în vederea prevenirii riscului de recidivă, precum şi dezvoltarea reţelei de suport în rândul persoanelor care au executat pedepse privative de libertate. Persoanele participante îşi vor acorda sprijin reciproc şi vor asigura o cooperare eficientă în vederea dezvoltării de proiecte de parteneriat în vederea îmbunătăţirii accesului la servicii sociale, facilitarea reinserţiei sociale în perioada postcondamnatorie şi asigurarea cadrului formal necesar menţinerii în libertate a persoanelor care au suferit o condamnare.

Sursa> comunicat presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *