Concert sub bagheta lui Alexandru Ganea, vineri, la Filarmonică

Alexandru Ganea
Alexandru Ganea

Vineri, 22 februarie 2013, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: ALEXANDRU GANEA
Solist: CSIKY BOLDIZSÁR, pian

În program:

Johannes Brahms: Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1, în re minor, op. 15
                   Maestoso
                   Adagio
                   Rondo: Allegro non troppo

Partea a II-a

Antonín Dvorák: Simfonia a VIII-a, în sol major
                    Allegro con brio
                    Adagio
                    Allegretto grazioso
                    Allegro ma non troppo

 ALEXANDRU GANEA
        – dirijor –

     S-a născut la data de 19 mai 1971, în oraşul Alexandria, judeţul Teleorman. În anul 1990 a absolvit cursurile Liceului de Artă George Enescu din Bucureşti, specialitatea vioară. Între anii 1990-1995 urmează cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, clasa de vioară a doamnei Cornelia Bronzetti, continuând cu un an de specializare (master-clas) în domeniile vioară şi muzică de cameră  în anul universitar 1995-1996. În anul 1993 a urmat şi cursuri de perfecţionare cu Cvartetul Voces din Iaşi şi cu violoncelistul Wolfgang Laufer (membru al Cvartetului Fine Arts). Între anii 1996-2001 a urmat cursurile secţiei de dirijat orchestră a aceluiaşi institut de învăţământ muzical, clasa maestrului Dumitru Goia. Tot în domeniul dirijatului a participat şi la cursurile de măiestrie susţinute de Sabin Păutza.

Ca violonist, Alexandru Ganea obţine o serie de premii la concursuri naţionale precum: Ciprian Porumbescu (1983), Haricleea Darclée (1987) şi Mihail Jora (1992); în aceeaşi calitate susţine concerte şi recitaluri, în câteva oraşe din ţară şi chiar peste hotare (Italia  1991, Spania  1992).

Între anii 1993-1997 a activat ca profesor de vioară la Liceul George Enescu din Bucureşti, iar din anul 1997 şi-a început activitatea didactică universitară, actualmente fiind lector universitar în cadrul catedrei de muzică de cameră-orchestră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi dirijorul uneia dintre orchestrele de studenţi  Universitaria  ale acestui institut de învăţământ. Împreună cu această orchestră a participat la Festivalul de la Toussaint, Franţa (2006) şi a acompaniat finala Concursului Eurovision  Tineri interpreţi (2008).

Ca dirijor, Alexandru Ganea a susţinut, începând din anul 1997, mai multe concerte cu orchestrele Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti; în anul 1998 a dirijat Orchestra de Cameră Jeunesses Musicales, la Concursul Internaţional al Orchestrelor de Tineret de la Haga, orchestră cu care a obţinut Premiul I şi a înregistrat un C.D. Între timp a mai dirijat şi orchestrele filarmonicilor din Sibiu, Craiova, Chişinău, Botoşani, Giurgiu, Târgovişte, Piteşti şi orchestra Teatrului Muzical din Galaţi. În acest context a colaborat cu reprezentanţi de prestigiu ai artei interpretative româneşti: violoniştii Florin Paul, Florin Croitoru, Alexandru Tomescu, pianiştii Valentin Gheorghiu, Viniciu Moroianu Csiky Boldizsar, Horia Maxim, violonceliştii Răzvan Suma, Laura Buruiană, cu harpistul Ion Ivan Roncea, cu sopranele Felicia Filip, Mirela Zafiri şi alţii. Actualmente ocupă postul de dirijor permanent al Filarmonicii din Piteşti.

CSIKY BOLDIZSÁR
    (pianist)

     S-a născut la Reghin, în data de 25 noiembrie 1968. a urmat cursurile Liceului de Artă din Târgu Mureş, unde a studiat pianul cu profesoarele Szönyi Márta şi Ávéd Éva. A continuat să studieze muzica la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, având ca profesori pe Ioana Prada şi Dana Borşan la pian şi pe Hans Peter Türk la compoziţie. După terminarea cursurilor academice, în anul 1991, a urmat cursuri post-universitare cu maestrul Jenö Jandó de la Academia Franz Liszt din Budapesta (Ungaria). În acelaşi domeniu al pianisticii a mai studiat cu maestrul Walter Kraft, la München (Germania), între anii 1993-1997, iar în anul 1998 a participat la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa), unde a frecventat cursurile profesorilor Gabi Casadesus, Philippe Bianconi şi Philippe Entremont.

Între anii 1987 şi 1992, student fiind, a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică. În anul 1994 a fost distins cu Premiul Cella Delavrancea acordat de maestrul Dan Grigore, iar în anul 1995 a primit Premiul Seratelor Muzicale din partea Televiziunii Române, acordat de Iosif Sava. În anul 2000 primeşte titlul de Solist permanent al instituţiei Musikseminar din Germania.

Pianistul Csiky Boldizsár a realizat numeroase imprimări: pe CD, pentru radio şi pentru televiziune. De asemenea, a fost invitat în repetate rânduri să facă parte din jurii la concursurile de pian din ţară şi de peste hotare. Ca artist interpret a susţinut peste 500 de recitaluri şi concerte în majoritatea centrelor muzicale ale ţării, precum şi peste hotare, în ţări precum: Austria, Bulgaria, Elveţia, Germania, Italia, Ucraina, Ungaria, Cehia, Japonia. În prezent ocupă funcţia de lector universitar la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *