Fântâni cu apă potabilă în mai multe localităţi din judeţ pentru prevenirea morţii albastre

fantanaIncepand cu 1 martie 2012 Directia de Sanatate Publica Botosani deruleaza cu fonduri europene  proiectul transfrontalier in parteneriat cu Consiliul Raional Hliboca, Ucraina, denumit „Prevenirea sindromului mortii albastre”. Acest proiect se deruleaza prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina- Republica Moldova 2007-2013 si este finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat si co-finantat de statele participante la program.

Valoarea proiectului este de 145944 euro, din care valoarea fondurilor externe nerambursabile aferente contractului de grant MIS-ETC 845 este de 13200 euro( 636 mii lei), iar cofinantarea asigurata de beneficiar – Directia de Sanatate Publica Botosani este de 14744 euro (65 mii lei) la care se adauga TVA-ul estimat la 105 mii lei.

Obiectivele proiectului sunt: realizarea unui studiu geo-hidrologic în vederea identificării unor surse de apă sigură, precum şi construirea unor fantani de mare adancime (70-80 metri)in urmatoarele localitati din Romania, judetul Botosani : Pomarla, Dersca, Mihaileni, Calarasi, Rauseni, Todireni , Hlipiceni , Lunca, Flamanzi si Cristesti, desemnate drept zona tinta; consolidarea cooperării transfrontaliere româno – ucrainene în domeniul protecţiei mediului în zona ţintă; creşterea gradului de implicare pro-activã a autoritatilor locale în identificarea, evaluarea şi diminuarea poluării, precum si in cresterea nivelului de conştientizare a locuitorilor din zona tinta asupra problemelor de sănătate publică.

Proiectul va ajuta la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din zona tinta, in special prin reducerea numărului de cazuri de intoxicaţie acuta cu nitriţi (methemoglobinemia infantila, intoxicatia cu apa de puţ, ,,moartea albastra”) la copiii 0-1an.

Studiul geo-hidrologic pentru stabilirea posibilitatilor de fundamentare a lucrarilor de captare prin foraje a apelor subterane nepoluate din arealul localitatilor din zona tinta a fost finalizat conform planului de activitati al proiectului. Studiul a evidentiat urmatoarele aspecte: locatia exacta, caracteristicile tehnice pentru fiecare fantana in parte (adancime, diametru etc.), recomandari privind materialele de constructii si echipamentele necesare, masurile privind securizarea zonelor unde se vor construi fantanile.

Consiliile locale ale localitatilor din zona tinta au emis hotarari prin care se angajeaza sa puna la dispozitia Directiei de Sanatate   Publica Botosani, cu titlu gratuit , cate o suprafata de 36 mp, teren din domeniul public/ privat al comunei , pentru o perioada de 10 ani , pentru construirea fantanilor.

Construirea fantanilor este responsabilitatea DSP Botosani, iar exploatarea si intretinerea va fi transferata catre fiecare localitate din zona tinta in baza unui protocol ce se va incheia dupa finalizarea construirii fantanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *