Sute de botoșăneni la spital, după ce au fost mușcați de animale

Peste 500 de botoșăneni au ajuns la spital anul trecut după ce au fost muşcaţi de animale. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost muşcaţi de câini, peste 80%, după care de pisici, vulpi, șoareci, șobolani, jderi dar şi animale domestice precum vacă sau cal.

În cazuri izolate au fost mușcături produse de vacă, cal. Față de 2018 este o ușoară creștere cu aproximativ 25 de cazuri”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean Mavromati.

El spune că două treimi din cei muşcaţi provin din mediul rural, în timp ce copiii reprezintă aproape 200 dintre cazuri.

 „Profilaxia antirabică se face pentru pacienți care au suferit plăgi mușcate de animale domestice nevaccinate antirabic sau animale sălbatice. Este importantă prezentarea pacientului în primele ore de la producerea mușcăturii. Prezentarea se face la UPU unde se face toaleta plăgii, consult chirurgical dacă este plagă mai profundă, după care pacientul ajunge la Secția de Boli Infecțioase pentru consult”, a spus medicul primar Valentina Morcov, șef al Secției de Boli Infecțioase Adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *