Afacere nouă pentru Botoşani! Fabrică de peleţi şi brichete din salcie energetică

Cristian Alexuc, director Aquaterm Green Energy
Cristian Alexuc, director Aquaterm Green Energy

O firmă din Botoşani a demarat o afacere unică până acum la nivelul judeţului Botoşani. Ea a început plantarea până la 100 de hectare de salcie energetică în baza unui proiect de dezvoltare a producţiei în sectorul energiei regenerabile. La recoltare, salcia va fi utilizată pentru producţia de peleţi şi brichete.

Noua cultură este una dintre cele mai rentabile din punct de vedere economic, însă este atractivă şi prin nivelul redus al muncii. O dată cultivată, salcia energetică are nevoie să fie prăşită doar în primul şi în al doilea an, iar apoi ea va fi exploatată 25 de ani fără niciun efort.

Aquaterm Green Energy „Am început producţia de salcie energetică pe primele două hectare şi jumătate cultivate pe raza comunei Curteşti, dar vrem să ne extindem la 100 de hectare. Din câte ştiu, este prima plantaţie de acest tip din zonă„, a declarat, pentru BotosaniNews, directorul general al societăţii comerciale Aquaterm Green Energy, Cristian Alexuc.

Firma are un plan de a contrui, la Botoşani, propria fabrică de peleţi şi brichete. Ea a comandat, deja, în Germania, linia de producţie, urmând ca în această vară să fie pusă în funcţiune.

Aquaterm Green Energy Investiţia totală derulată în domeniul energiei regenerabile se ridică la circa un milion de euro. În plus, societatea va crea până la 100 de locuri de muncă.

Materia primă utilizată este atât salcia energetică, cât şi deşeurile rezultate din toaletarea copacilor sau spaţiilor verzi, dar şi rumeguşul rezultat din procesul de prelucrare a lemnului.

Aquaterm Green Energy vrea să pătrundă pe piaţa energiei regenerabile, în condiţiile în care zona Moldovei este deficitară la acest capitol.

Aquaterm Green EnergySocietatea îşi propune valorificarea producţiei la export, însă speră ca piaţa din România să fie, în egală măsură, interesată de produsele realizate la Botoşani.

Biomasa va fi un combustibil de viitor. Sunt convins că, în perspectivă, se va urmări folosirea resturilor vegetale, precum coceni de porumb, crengi, paie, pentru producerea de biomasă, de brichete şi peleţi, necesari încălzirii gospodăriilor, a serelor, dar chiar şi la producerea energiei electrice„, a adăugat Alexuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *